როგორ იკვებოთ ოქტომბერში - აირჩიეთ სეზონური პროდუქტები და იყავით ჯანმრთელი!
ოქტომბრის დედოფალი, ბუნებრივია, ოქროსფერი გოგრაა - გემრიელი და სუპერ ჯანსაღი. გოგრის ჯიშები შეიცავს უფრო მეტ ბეტა-კაროტინს, ვიდრე სტაფილო. და ცნობილია, რომ ის მნიშვნელოვანია მხედველობისთვის, ხელს უწყობს ორგანიზმში ქსოვილების ზრდას და განახლებას და ხელს უწყობს იმუნური სისტემის რეგულირებას. გოგრა ბოსტნეულს შორის ჩემპიონია რკინის, სპილენძისა და ფტორის რაოდენობით. კიდევ ერთი არანაკლებ მნიშვნელოვანი უპირატესობა ის არის, რომ ადვილი მოსამზადებელია.
"შემოდგომის ბედნიერება" - როგორ მოამზადოთ სასარგებლო და გემრიელი გოგრის და სტაფილოს კრემსუპი
რა თქმა უნდა, არ დავივიწყოთ გოგრის "ნათესავებიც" - ყაბაყი და პატისონი. გარდა ამისა, თაროებზე შეგიძლიათ იხილოთ უგემრიელესი ბადრიჯანი, პომიდორი, კიტრი, სტაფილო, ჭარხალი, ბულგარული წიწაკა, რიფსი, არტიშოკი, ნიახური, ნიორი, ცერეცო, ხახვი, ვარდკაჭაჭა, ოხრახუში, ხახვი, პრასი, მწვანე ლობიო.
გამოიყენეთ კარტოფილი და ბატატი. თუმცა, არ დაგავიწყდეთ, რომ ორივე ეს პროდუქტი მდიდარია სახამებლით, ანუ ნახშირწყლებით. ეს არის საკვების ყველაზე მნიშვნელოვანი კომპონენტები, ისინი გაჯერებენ და გაძლიერებენ, მაგრამ არ უნდა გამოიყენოთ ჭარბად.
ყურადღება მიაქციეთ სხვადასხვა სახის კომბოსტოს: თეთრი, წითელი, ბრიუსელის კომბოსტო, სავოია, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი. და არ დაგავიწყდეთ თქვენი კერძების გაფორმება სეზონური მწვანილით, მაგალითად, ისპანახით, სალათის ფოთლებით.
ხილიდან ნუტრიციოლოგები გირჩევენ იყიდოთ ვაშლი, მსხალი, კომში, ქლიავი, ხურმა, კივი და ლეღვი. გამაჯანსაღებელი კენკრის სეზონი გრძელდება: მოცვი, კუნელი, ვიბურნიუმი, ქაცვი, ასკილი. ყველა მათგანი მდიდარია ვიტამინებით, აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ხელს უშლის გაციებას. კენკრისგან მზადდება გემრიელი და ჯანსაღი ხილის სასმელები, კომპოტები და ჩაი.
შეინახეთ საკვები მომავალი გამოყენებისთვის. არსებობს რამდენიმე მეთოდი, მაგალითად, გაყინვა. ის არ საჭიროებს სერიოზულ ძალისხმევას, მაგრამ დაზოგავს ვიტამინებისა და მინერალების უმეტეს ნაწილს. ასე რომ, შეგიძლიათ გაყინოთ კენკრა, ზოგიერთი ბოსტნეული და ხილი: პომიდორი, ლობიო, წიწაკა, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი, ქლიავი, კომში, მსხალი. სეზონური კერძების შენარჩუნების კიდევ ერთი კარგი გზაა მათი გაშრობა. ვაშლი, მსხალი, მანდარინი, სტაფილო, ნიორი და ზოგიერთი კენკრა კარგად გაშრება. გარდა ამისა, არსებობს მრავალი რეცეპტი საკონსერვო, მწნილისა და მარინადის მოსამზადებლად.
როგორ მოვამზადოთ ყველაზე გემრიელი და ხრაშუნა კიტრის მწნილი
როგორ მოვამზადოთ ფარშირებული მწვანე პომიდორი - არ გამოტოვოთ სეზონი!
რა თქმა უნდა, დღეს შეგიძლიათ იპოვოთ თითქმის ნებისმიერი პროდუქტი მაღაზიებსა და ბაზრებზე მთელი წლის განმავლობაში, მაგრამ ექსპერტები მაინც გირჩევენ სეზონურობის პრინციპის დაცვას - ამ შემთხვევაში ბოსტნეული, ხილი და კენკრა შეიცავს უდიდეს საკვებ ნივთიერებებს და მაქსიმალურ სარგებელს მოუტანს ორგანიზმს.
აირჩიეთ სეზონური პროდუქტები და იყავით ჯანმრთელი!