როგორ ვიკვებოთ სიცხის დროს - საზაფხულო კვების წესები
სასმელები: რა დალიოთ სიცხეში
შეამცირეთ შავი ჩაისა და ყავის მოხმარება.
ტკბილი წვენები და გაზიანი სასმელები ვერ აქრობს წყურვილს — მოერიდეთ მათ.
უპირატესობა მიანიჭეთ მინერალურ წყალს, მწვანე ჩაის, პიტნისა და ორეგანოს ჩაის. პიტნა, გარდა სასმელისა, შეგიძლიათ გარნირსაც დაუმატოთ — იგი არა მხოლოდ აგრილებს, არამედ სასარგებლო ვიტამინებითაც ამარაგებს ორგანიზმს.
მენიუში ჩართეთ ჯანჯაფილის ჩაი პიტნის ფოთლებით — სიცხეში აჯანსაღებს და აგრილებს.
დღის განმავლობაში რეკომენდებულია 2 ლიტრამდე სითხის მიღება. თუმცა თირკმლისა და გულსისხლძარღვთა სისტემის მქონე ადამიანებმა არ უნდა გაზარდონ წყლის რაოდენობა ექიმის კონსულტაციის გარეშე.
ხილი და ბოსტნეული — საზაფხულო გმირები
ხილი უმჯობესია დილით მიირთვათ. ღამით ან საჭმლის შემდეგ მიღებული ხილი ორგანიზმში ართულებს საჭმლის მონელების პროცესს. ციტრუსები, ქლიავი, ატამი, მსხალი, ყურძენი, გარგარი, საზამთრო და სხვა ხილი ორგანიზმისთვის ადვილად ასათვისებელია და აყალიბებს სრულფასოვან საზაფხულო რაციონს.
მიაქციეთ ყურადღება მჟავე კენკრასაც — ქაცვი, მოცხარი და ხურტკმელი სასარგებლოა და მდიდარია ვიტამინებით.
ახალი ბოსტნეული (სალათების ჩათვლით) აუცილებელია სიცხეში. ისინი არ იწვევენ ცუდ პროცესებს და ამარაგებენ ორგანიზმს მინერალებით:
კიტრი, ყაბაყი, ბადრიჯანი, კომბოსტო, ჭარხლის ფოთლები და მწვანილი. სალათის ფოთოლი, ქინძი, ოხრახუში, ნიახური — სასიამოვნო გემო და აუცილებელი მიკროელემენტები.
რას უნდა მოერიდოთ სიცხეში
- ცხიმიანი და მძიმე საკვები: ღორის ხორცი, ძეხვეულობა, ცხიმიანი თევზი. ფასტ-ფუდი : ჰამბურგერი, ჩიფსები, ბუტერბროდები.
- ტკბილი გაზიანი სასმელები და შაქრიანი წვენები.
- დიდი რაოდენობით ნაყინი (განსაკუთრებით ფერადი და არაბუნებრივი).
- შემწვარი პროდუქტები, ლობიო, კარტოფილი. ძალიან ცხარე და მარილიანი საკვები.
✅ სასარგებლო პროდუქტები სიცხეში
- სეზონური ბოსტნეული და ხილი — სუფთა და უმი სახით.
- მწვანილი — სალათა, ქინძი, ოხრახუში, ნიახური.თეთრი ხორცი და უცხიმო თევზი, მაგალითად ქათამი ან კალმახი.
- კეფირი და მაწონი — განსაკუთრებით უშაქრო, რომ წყურვილიც მოიკლა და მიკროელემენტებიც შეავსო.
- ბუნებრივი წვენები — განსაკუთრებით უშაქრო ბოსტნეულის.
- უბრალო წყალი.
- ჰიგიენურად შენახული რძის პროდუქტები — მხოლოდ 4ºC ტემპერატურაზე.
საჭმლის მიღების რეკომენდაციები
- ჭამეთ მცირე ულუფებით, ხშირად.
- არასდროს გადააჭარბოთ – დაასრულეთ ჭამა მსუბუქი დანაყრების შეგრძნებით.
- მოერიდეთ ჭამას დღის პიკზე, როცა ყველაზე ცხელა.
- შეუძლოდ ყოფნის შემთხვევაში არ მიმართოთ თვითმკურნალობას — აუცილებლად მიმართეთ ექიმს.