როგორ ამზადებდა ბებია: სააღდგომო ხაჭოს პასკის რეცეპტი
პასკის მომზადებამდე 2-3 საათით ადრე გამოიღეთ 150 გრ კარაქი მაცივრიდან, რომ დარბილდეს.
მოამზადეთ სუფთა მარლა და პასკის ფორმა. ფორმაში ჩააფინეთ ოდნავ ნესტიანი მარლა.
ტაფაზე მოხალეთ ნიგოზი რამდენიმე წუთის განმავლობაში, გააცალეთ კანი და წვრილად დაჭერით.
ქიშმიში გარეცხეთ და დაასხით მდუღარე წყალი რამდენიმე წუთის განმავლობაში, შემდეგ გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცზე. თუ გსურთ, ქიშმიში შეგიძლიათ კონიაკში, რომში ან სხვა სასმელში დაალბოთ.
თუ რეცეპტში იყენებთ ვანილის მარცვლებს, გაჭერით იგი შუაზე ბასრი დანით და ამოიღეთ რბილობი. დაამატეთ იგი შაქარს.
გარეცხეთ და გააშრეთ კვერცხი. გააცალკევეთ გული ცილისგან. არ გჭირდებათ ცილა. კოვზით შეურიეთ გულს შაქარი და ვანილის რბილობი (ან ვანილის შაქარი), დაამატეთ დარბილებული კარაქი.
თუ რეცეპტში კვერცხს არ იყენებთ, ჯერ კარგად შეურიეთ კარაქი შაქართან და ვანილთან ერთად. შემდეგ დაუმატეთ ხაჭო, ჩაასხით თასში კოვზის (სასურველია ხის) გამოყენებით მცირე ულუფებით წვრილი საცერიდან. აურიეთ, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ.
მიღებული ხაჭოს მასა გაყავით ორ უთანასწორო ნაწილად: პატარას (დაახლოებით 200 გ.) დაუმატეთ საცერში გაცრილი კაკაო და წვრილად დაჭრილი თხილი, მეორეს კი ქიშმიში.
ხაჭოს ორივე პორცია მოათავსეთ ყალიბში, მოუკარით მარლის თავისუფალი ბოლოები და დააფარეთ დამატებით ორი ფენა პოლიეთილენის საფარი, ზემოდან დაადეთ მძიმე წონა და ფორმა შედგით მაცივარში დაახლოებით 48 საათით.
მზა ხაჭოს პასკა მოათავსეთ თეფშზე და გააფორმეთ თქვენი გემოვნებით.