როგორ მოამზადოთ სახლში ხაჭო: მაღაზიაში ასეთ გემრიელს ნამდვილად ვერ იყიდით
აჭრილი რძე შედგით ცივ ღუმელში. ღუმელი რძესთან ერთად უნდა გააცხელოთ. საწყისი ტემპერატურაა 80 °C.
ახლა თვალი არ მოაშოროთ! როდესაც ქილის ჭიქიდან იოგურტზე შეამჩნევთ გრძივ ზოლებს, ოდნავ ღრმად შედედებულს, რომელიც იწყებს ფორმირებას და გაზის ბუშტები იწყებს ზევით ამოსვლას, ტემპერატურა 60 °C-მდე დაწიეთ. როგორც კი ხაჭო, დაახლოებით ნახევარი ქილის რაოდენობა, გამოეყოფა შრატს, გამორთეთ ღუმელი.
ხაჭოს ქილა უნდა გაცივდეს გამორთულ ღუმელში, სანამ საკმარისად არ გათბება, რომ არ იყოს ძალიან ცხელი, სამზარეულოს პირსახოცში შესანახად. ქილაში ხაჭოს გასათბობად ოპტიმალური ტემპერატურაა დაახლოებით 50 °C. სწორედ ამ მეთოდით იღებთ ნაზ, საკმაოდ მკვრივ და წვნიან ხაჭოს ფენებად და არა მშრალ ნამსხვრევებად.
ღრმა ქვაბზე ან თასზე მოათავსეთ წვრილად გაშლილი მარლა (რამდენიმე ფენად) და ჩაასხით მასში ჯერ კიდევ ნელთბილი ხაჭო. როდესაც შრატი დაიწურება, ჩაასხით ცალკე თასში. ხაჭო უნდა გამოწუროთ, მისგან დარჩენილი შრატისგან. ამის გარეშე თქვენ რისკავთ მჟავე პროდუქტის მიღებას.
მარლისგან გააკეთეთ ტომარა და დადეთ ამგვარად: ქვაბი/ჯამი; საწური, ტომარა ხაჭოთი, თეფში და წონა (სიმძიმისთვის). დადგით სიცივეში. შედგით მაცივარში ან გრილ ადგილას დატოვეთ.
მოსამზადებლად საუკეთესო დროა საღამო. დილით რომ გაიღვიძებთ, ამოიღეთ ნესტიანი შეკვრა „პრესის“ ქვემოდან, ამოიღეთ ხაჭო თასში და ისიამოვნეთ მისი საოცარი გემოთი.
როგორ მოვამზადოთ უგემრიელესი მდნარი ყველი