ეს საკვები აკრძალულია, თუ ქოლესტერინის დონე მაღალი გაქვთ
ტრანსცხიმები – მთავარი აკრძალვა
ტრანსცხიმები – ცხიმების ტიპია, რომელიც წარმოიქმნება, როდესაც მცენარეული ზეთები ჰიდროგენიზაციის პროცესს გადიან. ამ პროცესით ზეთები მყარ ცხიმებად გარდაიქმნება, რაც აუმჯობესებს საკვების ტექსტურასა და შენახვის ვადას.
ტრანსცხიმები ხშირად გვხვდება:
- მარგარინსა და საკონდიტრო ცხიმებში
- მაღაზიაში შეძენილ პურპროდუქტებში (orcxobila, ტორტები, დონატები)
- ფასტფუდსა და შემწვარ საკვებში
- დამუშავებულ სნექებში (კარტოფილის ჩიფსები, პოპკორნი)
რატომ არის ტრანსცხიმები მავნე ქოლესტერინისთვის
ტრანსცხიმების მიღება მნიშვნელოვნად ზრდის ცუდი ქოლესტერინის (ლიპოპროტეინები დაბალი სიმკვრივის, LDL) დონეს და ამცირებს კარგი ქოლესტერინის (ლიპოპროტეინები მაღალი სიმკვრივის, HDL) დონეს.
LDL-ის ზრდა იწვევს არტერიებში ნადების დაგროვებას, რაც ზრდის გულის დაავადებებისა და ინსულტის რისკს. თუ თქვენ მაღალი ქოლესტერინი გაქვთ ან გულის ჯანმრთელობა გაწუხებთ, ტრანსცხიმების თავიდან აცილება აუცილებელია.
რა უნდა მიირთვათ მაღალ ქოლესტერინზე?
ყოველდღიური მენიუში შეიტანეთ ხილი, ბოსტნეული და მთლიანი მარცვლეული პროდუქტები. აირჩიეთ ჯანსაღი ცილები (ცხიმიანი ხორცი და ზღვის პროდუქტები, პარკოსნები). შეზღუდეთ წითელი ხორცის მიღება კვირაში ერთიდან სამჯერ. მიირთვით ცხიმიანი თევზი (ორაგული, სარდინები, სკუმბრია) მინიმუმ კვირაში ორჯერ.