თქვენ მთელი ცხოვრება შამპანურს არასწორად სვამდით: სომელიემ მითი დაარღვია
დავიწყოთ მთავარი კითხვით: როგორი უნდა იყოს კარგი შამპანურის გემო? იანმა ახსნა: "გემრიელი შამპანური უზრუნველყოფს იდეალურ ბალანსს მჟავიანობასა და სიტკბოს შორის. მასში უნდა იგრძნობოდეს გემოების კომპლექსურობა - ახალი ხილიდან უფრო მწიფე ნოტებამდე, როგორიცაა ბრიოში ან ნუში, ხოლო პირში დატოვებული გემო უნდა იყოს ხანგრძლივი და სასიამოვნო, ხაზგასმული ნაზი ბუშტუკებით."
სომელიეს თქმით, ვიზუალურად კარგი შამპანურის ჭიქა გამოირჩევა სისუფთავით, ბრწყინვალებითა და ქაფით, ხოლო ფერი შეიძლება იყოს ღია ოქროსფრიდან მკვეთრ ოქროსფრამდე.
"ბუშტების ზომა არ არის მთავარი ხარისხის მაჩვენებელი შამპანურში. მიუხედავად იმისა, რომ წვრილი ბუშტები ხშირად ასოცირდება მაღალი ხარისხით, უფრო მნიშვნელოვანია ბალანსი, კომპლექსურობა და დამუშავება. ბუშტების ზომაც დამოკიდებულია ჭიქის ზომაზე: რაც უფრო მაღალია ჭიქა, მით უფრო დიდი იქნება ბუშტები."
რაც შეეხება მიტანის წესებს, იანმა დასძინა, რომ შამპანური უნდა მიირთვათ ცივი, მაგრამ არა ყინულივით, 6-დან 8 გრადუსამდე ცელსიუსზე აპერიტივისთვის და 12 გრადუსზე - მთავარ კერძთან. სასმელი ნელა უნდა ჩაასხათ, ჭიქა გადახრილი უნდა იყოს, რათა ბუშტები შეინარჩუნოს, და არ უნდა აავსოთ ჭიქა ორ მესამედზე მეტად.
ჭიქის არჩევანიც მნიშვნელოვანია. იანმა გვირჩია, რომ არ გამოიყენოთ ძალიან ვიწრო ან ძალიან ფართო ჭიქები, რომლებმაც შეიძლება დაარღვიოს ქაფის ტექსტურა, ან დაბლოკოს არომატები. ის გვირჩევს აირჩიოთ თეთრი ღვინის ჭიქა ან მრგვალი ბუშტოვანი ჭიქა.
შამპანურის მიტანის გავრცელებული შეცდომები იანას თქმით არის ძალიან თბილი ან ძალიან ცივი შამპანურის მიტანა, არასწორი ჭიქის არჩევა ან გადავსება. შამპანურის გასინჯვა სრულყოფილი სენსორული გამოცდილებაა, ამიტომ ღირს სიამოვნების მიღება როგორც ფერის, ისე არომატებისა და ქაფის თანხლებით ამ სასმელში.
როგორ დავადგინოთ ქალის ხასიათი საყვარელი ალკოჰოლური სასმელის მიხედვით