შესაძლებელია თუ არა ყავის დალევა, თუ გაქვთ გულის დაავადება, კუჭის დაავადება ან დიაბეტი: მნიშვნელოვანი განმარტება დიეტოლოგისგან
შესაძლებელია თუ არა ყავის დალევა ცარიელ კუჭზე?
"ჩვენი კუჭი არის ორგანო, რომელსაც შეუძლია გაუძლოს მრავალი სხვადასხვა ნივთიერების არსებობას.
ის დასძენს, რომ სუპერ ძლიერ ყავაც კი არაფერ შუაშია გასტრიტთან და წყლულთან.
ყავა ასტიმულირებს მარილმჟავას წარმოქმნას, მაგრამ ეს არ მოქმედებს კუჭის ლორწოვან გარსზე. თუმცა, რეფლუქსის მქონე ადამიანებისთვის (როდესაც კუჭის მჟავე შიგთავსის ნაწილი საყლაპავში უბრუნდება), შეიძლება გამოიწვიოს გულძმარვა. "მოერიდეთ რძიან ყავას" - ამბობს ექიმი.
დიეტოლოგი ასევე აღნიშნავს, რომ ადამიანებში, რომელთა სფინქტერი საყლაპავსა და კუჭს შორის არ იხურება, გულძმარვა შეიძლება გამოწვეული იყოს ნებისმიერი მჟავე საკვებით, მინერალური წყლით, ან თუნდაც სხეულის უბრალოდ დახრილობით.
"ყავა აჩქარებს პერისტალტიკას, ამიტომ სასარგებლოა ყაბზობის მქონეთათვის. ასტიმულირებს ნაღვლის წარმოქმნას (აქვს მცირე ქოლეტური ეფექტი) და პანკრეასის სეკრეციას. ეს თვისებები ნიშნავს, რომ აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას", - ამბობს ექიმი.
ყავა დიაბეტისთვის
შაქრიანი დიაბეტით დაავადებული ადამიანების კვლევებში ნაჩვენებია, რომ ყავა ხელს უწყობს გლუკოზის და შარდმჟავას დონის შემცირებას და ამცირებს ინსულინის წინააღმდეგობას. ამავდროულად, სისტემური ანთების დონე მცირდება.
ყავა ღვიძლის სტეატოზის, ფიბროზისა და ციროზის დროს
ყავის დალევა დადებითად მოქმედებს ღვიძლის ფუნქციონირებაზე, ამცირებს ცხიმის დეპონირებას ღვიძლის უჯრედებში, რაც ხდება სტეატოზით (პოპულარულად უწოდებენ "ცხიმოვან ღვიძლს") და ანელებს ფიბროზის წარმოქმნას და ციროზის პროგრესირებას.
ყავა და კიბო
ყავა ამცირებს პირის ღრუს, ხორხის და მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს (2 ჭიქა კოფეინთან ერთად).
„ამერიკის კიბოს საზოგადოება თავის რეკომენდაციებში წერს კიბოს რამდენიმე სახეობის რისკის შემცირების შესახებ, მათ შორის ღვიძლის, ენდომეტრიუმის, პირის ღრუს, ყელის და ხორხის კიბოს, აგრეთვე კანის კიბოს (მელანომა)“.
ეს გამოწვეულია ბიოლოგიურად აქტიური ნაერთების არსებობით, მათ შორის ალკალოიდები კოფეინი და ტრიგონელინი, პოლიფენოლები და ქლოროგენის მჟავა.
ეს ნივთიერებები ანელებს უჯრედების დაზიანებას, ააქტიურებს დნმ-ის აღდგენაში მონაწილე გენებს და აფერხებს მეტასტაზებს. ყავა ასევე ამცირებს ნაწლავებში კანცეროგენების ტრანზიტის დროს.
ყავა და ოსტეოპოროზი
კოფეინმა შეიძლება ძალიან ოდნავ შეამციროს კალციუმის შეწოვა (დაახლოებით 4 მგ კალციუმით თითო ფინჯან ყავაზე), მაგრამ ეს შეიძლება სრულად ანაზღაურდეს ყავაში 1-2 სუფრის კოვზი რძის დამატებით.
ყავა მაღალი წნევისა და გულის დაავადებების დროს
ყავის მოხმარება დაკავშირებულია სიკვდილიანობის დაბალ რისკთან გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, გულის კორონარული დაავადების და ინსულტის ყველა მიზეზით.
„ყავის ზომიერი მოხმარება არტერიული ჰიპერტენზიის მქონე ადამიანებისთვის არ იზრდება და შესაძლოა შეამციროს არტერიული ჰიპერტენზიის განვითარების რისკიც კი“, - ამბობს ექიმი.
ყავის ზომიერი მოხმარება (1-3 ჭიქა/დღეში) არ ახდენს უარყოფით გავლენას არტერიულ წნევაზე ადამიანთა უმრავლესობაში, მათ შორის არტერიული ჰიპერტენზიის მქონე პირებში.
ყავა და სტრესი
ყავა ასტიმულირებს ადრენალინის წარმოქმნას და გამოყოფას სისხლში. და ის, თავის მხრივ, ასტიმულირებს სისხლის ნაკადს გულსა და ტვინში. ადრენალინი არ იზრდება მარტო, არამედ კორტიზოლთან ერთად. თირკმელზედა ჯირკვლის ჰორმონს, ორივეს სტრესის ჰორმონსაც უწოდებენ, თუმცა ისინი ზრდიან სტრესის წინააღმდეგობას და ეხმარებიან სიტუაციასთან ადაპტაციას“, - ამბობს სკიტალინსკაია.
ის აღნიშნავს, რომ კორტიზოლის დონე ყველაზე მაღალია დილით, 6-დან 8 საათამდე, როდესაც ჩვენ სავსე ვართ ძალებითა და ენერგიით, ხოლო შუადღის მოახლოებასთან ერთად, დონე იკლებს, ისევე როგორც ყურადღება და აქტივობის დონე.
ამიტომ, დილით ფინჯანი ყავა დაგეხმარებათ კორტიზოლის გაზრდაში.
კოფეინის ჭარბმა რაოდენობამ შეიძლება გამოიწვიოს შფოთვა, ნერვიულობა, ძილის დარღვევა, თავის ტკივილი, გულისცემის გახშირება, არტერიული წნევის მომატება და გულის რიტმის დარღვევა.
ეს საიდუმლო ბევრმა არ იცის: როგორ მოამზადოთ ყავა იმაზე გემრიელად, ვიდრე კაფეში
ყავა დალიეთ და მაინც გეძინებათ? - როგორ ჩავანაცვლოთ ყავა სხვა პროდუქტებით