ცხელი და არომატული: როგორი სასმელი დაგიცავთ გაციებისგან
ქაცვის ჩაი ჯანჯაფილით
ორი ჭიქა სასმელისთვის დაგჭირდებათ: 500 მლ მდუღარე წყალი, 100 გ. ქაცვი (ახალი ან გაყინული), 2 სუფრის კოვზი დაჭრილი ჯანჯაფილი.
ჯანჯაფილის ფესვი გაფცქვენით და მსხვილ სახეხზე გახეხეთ, ან წვრილად დაჭერით. ქაცვი კარგად გარეცხეთ და პასტის სახით დააბლენდერეთ. შეურიეთ ინგრედიენტები, დაასხით მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 10 წუთი. შემდეგ გაწურეთ და მიირთვით. ვისაც ტკბილი კბილი აქვს, შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა შაქარი.
ეს არის ძირითადი რეცეპტი, მაგრამ ის შეიძლება იყოს მრავალფეროვანი. დაამატეთ, მაგალითად, დარიჩინი; მისი პიკანტური არომატი უხდება ქაცვს. ან თაფლი - პროდუქტი, რომელიც შეუცვლელია ცივ სეზონზე. ალტერნატიულად, დაამატეთ ლიმონი (რამდენიმე ნაჭერი) ან ტკბილი ფორთოხალი (მთელი ხილი, ცედრა).
შავი მოცხარის კომპოტი
ექვსი პორციის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ: 300 გ შავი მოცხარი (ახალი ან გაყინული), 2 სუფრის კოვზი შაქარი, 2 ჩაის კოვზი კარდამონი, 4 ვარსკვლავიანი ანისი, 2 დარიჩინის ჩხირები, 1 ჩაის კოვზი კბილი, 60 გ ქიშმიში, ერთი და ნახევარი ლიტრი წყალი.
სანელებლები დაჭერით და მოცხართან ერთად ქვაბში მოათავსეთ, დაამატეთ წყალი და მიიყვანეთ ადუღებამდე. მოხარშეთ არა უმეტეს 5 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაამატეთ შაქარი. კენკრა დაჭერით, კვლავ მიიყვანეთ ადუღებამდე და გაწურეთ. ცივ ამინდში ეს კომპოტი კარგია ცხლად დასალევად.
ფეიხოა და კომშის კომპოტი
ექვსი პორციისთვის დაგჭირდებათ: 250 გ. კომში, 250 გ. ფეიხოა, 2 ლიტრი წყალი, შაქარი გემოვნებით.
კომში გაფცქვენით, დაჭერით ნაჭრებად, ფრთხილად ამოიღეთ თესლი ისე, რომ არ შეეხოთ ბირთვს. ფეიხოას ნაყოფი გაჭერით შუაზე. მოხარშული ხილი მოათავსეთ ქვაბში, დაუმატეთ წყალი, დააფარეთ თავსახური და დადგით ცეცხლზე. ადუღების შემდეგ დაამატეთ შაქარი ან თაფლი. ადუღეთ სასმელი კიდევ 10-15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ ადუღეთ 15-20 წუთის განმავლობაში. კომპოტი მზად არის.