როგორ გავასტერილოთ ქილები მიკროტალღურ ღუმელში
გარეცხეთ ქილები ტუტე პროდუქტით და შემდეგ წყლით. თუ რაიმე დეფექტი აქვს ქილას, არ გამოიყენოთ სტერილიზაციისთვის. ჩაასხით 50-100 მლ სუფთა გაფილტრული წყალი ყველა ქილაში თანაბრად.
მოათავსეთ ქილები მიკროტალღურ ღუმელში, დაარეგულირეთ მოწყობილობის სიმძლავრე 700-800 ვტ-მდე, ხოლო დრო დამოკიდებულია ქილის მოცულობაზე. ლიტრზე ნაკლები ქილაებისთვის დააყენეთ დრო 2-3 წუთზე, ლიტრიანი ან ორლიტრიანი ქილებისთვის - 5 წუთი, სამ ლიტრიანი ქილებისთვის - 7 წუთი.
გამოაღეთ მიკროტალღური ღუმელის კარი, ჩაიცვით ღუმელის ხელთათმანები და ამოიღეთ ქილები მოწყობილობიდან. გამოიყენეთ მხოლოდ მშრალი ხელთათმანები, ხოლო ქილების ამოღებისას დაიჭირეთ არა თავის ნაწილით, არამედ გვერდებით. შემდეგ დადეთ ქილები სუფთა პირსახოცზე თავით ქვემოთ.
ჯემის ქილების დეზინფექციისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ მშრალი სტერილიზაციის მეთოდი. ამისათვის ჩადეთ ცარიელი ქილები მიკროტალღურ ღუმელში და მათთან ერთად 2/3 წყლით სავსე ჭიქა. აუცილებელია ჭურჭლის სტერილიზაცია 700-800 ვტ-ზე, სანამ წყალი არ ადუღდება ჭიქიდან (5 წუთამდე).