როგორ და როდის მისცეთ ბავშვს ტკბილეული - rogor.ge

როგორ და როდის მისცეთ ბავშვს ტკბილეული

როგორ მოქმედებს ტკბილეული ბავშვებზე?

დაქვეითებულია გემოვნების გრძნობა

ბავშვს არ სურს შაქრის გარეშე ჭამა და დალევა. შესაძლოა ტკბილეულზე დამოკიდებულება განუვითარდეს და ეს უკვე საფრთხეს უქმნის შაქრიან დიაბეტს, ადრეულ სიმსუქნეს და მეტაბოლურ დარღვევებს.

child-chocolate-1-1695111863.jpg

ჩვილების ნაწლავები ჯერ კიდევ ძალიან სუსტია

შაქრის სიმრავლე, რომელიც ქმნის პათოგენურ მიკროფლორას, ბავშვობაში შემდეგ პრობლემებს იწვევს: ყაბზობა, ტკივილი, შებერილობა და სხვა.

კანის ალერგია, დერმატიტი

ეს გამოწვეულია იმით, რომ დიდი რაოდენობით შაქრის არსებობისას ნაწლავები სუსტდება, ყველა სოკო და საფუარი შესანიშნავად იკვებება შაქრით. ნაწლავების პრობლემებმა შეიძლება გამოიწვიოს დისბაქტერიოზი, რომელიც ასევე შეიძლება გამოვლინდეს კანის გამონაყარის სახით.

კბილების კარიესი

ბევრი ტკბილეულის მიღება იწვევს მიკროფლორას დისბალანსს და, საბოლოოდ, კარიესს. იმისათვის, რომ ტკბილეული უფრო მიმზიდველად გამოიყურებოდეს, მწარმოებლები მათ უამრავ ქიმიურ ნივთიერებას უმატებენ: საღებავები; არომატიზატორები, დანამატები და სხვა.

როდის შეიძლება ტკბილეულის მიცემა?

ab8ad9263d6d4bd70bc0ef53aa2f6371c84464d8-1695111011.jpeg

რაც უფრო გვიან და ცოტა რაოდენობით, მით უკეთესი. ჩვევები ხომ ბავშვობიდანვე ყალიბდება. თუ არის საშუალება, ბავშვებს არ აჩვენოთ ტკბილეული და არ ჭამოთ მათ თვალწინ. 1,5-2 წლამდე არ უნდა იცოდეს ტკბილეულის და შაქრის შესახებ.

დღეში რამდენი ტკბილეულის მიღება შეუძლია 1-დან 3 წლამდე ბავშვს?

დიეტოლოგების აზრით - არაუმეტეს 40 გრამი. ეს არის დაახლოებით ორი ჩაის კოვზი. გაითვალისწინეთ, რომ ბავშვის ორგანიზმს შაქარი არ სჭირდება. ეს მხოლოდ უფროსების ფსიქოლოგიური დამოკიდებულებაა, რომელსაც თქვენ აკისრებთ ბავშვებს.

როგორ "დაიცვათ" თქვენი შვილი ტკბილეულისგან?

  • უბრალოდ არ გადააქციოთ ტკბილეული „აკრძალულ ნაყოფად“;
  • ბავშვთან უნდა გქონდეთ ნორმალური დამოკიდებულება ტკბილეულის მიმართ, ისევე როგორც ყველა სხვა პროდუქტის მიმართ;
  • არ უნდა გადახვიდეთ უკიდურესობაში, ტკბილეულის სრულად აკრძალვა ან, პირიქით. ორივე შემთხვევაში მშობლები დიდ შეცდომას უშვებენ;
  • შესთავაზეთ ჯანსაღი ტკბილეული ხილის ან ჩირის სახით.