რა ვუყოთ ქათამს, რომელსაც უსიამოვნო სუნი აქვს, მისი გადარჩენის გზები არსებობს
გვირილის ნაყენი
გვირილა აფთიაქიდან არის შესანიშნავი ანტისეპტიკი. სუფრის კოვზ მშრალ გვირილას დაასხით მდუღარე წყალი. გააჩერეთ ნაყენი 10-15 წუთის განმავლობაში. გააზავეთ ერთ ლიტრ ოთახის ტემპერატურის წყალში. ქათამს დაასხით ეს ნაყენი და გააჩერეთ ერთი საათი მაინც.
ნივრის მარინადი
გახეხეთ ნივრის ექვსი კბილი. ქათმის ნაჭრებს გაუკეთეთ „ჯიბეები“ და მოათავსეთ მათში სამი კბილი ნივრის დაჭრილი კბილი. დარჩენილი სამი კბილი გაწურეთ ნივრის პრესით, დაამატეთ ცოტა დაფქული წიწაკა, მარილი და ნებისმიერი არომატული სანელებლები. ამ პასტით ქათამი კარგად შეიზილეთ. ჩადეთ თასში, გადააფარეთ საკვები პარკი და გააჩეროთ მაცივარში რამდენიმე საათით.
ნახშირი
მას აქვს ძლიერი შთამნთქმელი თვისება, რომელიც ადვილად აქრობს ხორცის უსიამოვნო სუნს. გააცხელეთ ნახშირი ლითონის თასში. ქათმის ნაჭრები ჩაყარეთ ცხელ ნახშირში და დააფარეთ მჭიდრო სახურავი. აუცილებლად გადმოდგით ცეცხლიდან, რომ ქათამი არ დაიწვას. დატოვე დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში.
მარილწყალი
გააზავეთ ორი დიდი კოვზი მარილი ლიტრ წყალზე. თქვენ შეგიძლიათ დაამატოთ ნახშირის ნაჭერი, მაგრამ იმუშავებს მის გარეშეც. ჩადეთ ქათამი ამ მარილწყალში და გააჩერეთ მინიმუმ სამი საათი.
სანელებლების მარინადი
კონტეინერში აურიეთ არომატული სანელებლები, ცოტა შაქარი და მარილი. მომზადებული ნაზავით კარგად დაამუშავეთ ქათამი. დაე, ერთი საათი დასჭირდეს. მაცივარში შედება არ არის აუცილებელი.
ძმრის მარინადი
ძმარი დაგეხმარებათ არა მხოლოდ ხორცის უსიამოვნო სუნის მოცილებაში, არამედ გახდის ქათამს უფრო ნაზს. 100 მლ ძმარი გახსენით 50 მლ წყალში. შეგიძლიათ აიღოთ ნებისმიერი ძმარი. რამდენიმე კბილი ნიორი დაჭერით კონტეინერში, დაასხით 1 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი და სანელებლები. ყველაფერი კარგად აურიეთ და ამ მარინადში ჩაყარეთ ქათამი. გააჩერეთ იგი დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში.
მდოგვის მარინადი
მდოგვი ხორცის მრავალმხრივი სუნელია. ის ასევე შესანიშნავად აცილებს უსიამოვნო სუნს. დაჭერით და წაუსვით ქათამს ყველა მხრიდან მდოგვი. ნაჭრები მოათავსეთ თასში და გადააფარეთ საკვები პარკი. შედგით მაცივარში მინიმუმ სამი საათით. თუ შესაძლებელია, დატოვეთ მთელი ღამე მარინადში.
ლიმონის მარინადი
ძმრის ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლიმონის წვენი ან ლიმონის წყალი. ლიმონიანი წყლის მოსამზადებლად ერთი ლიმონი დაჭერით რგოლებად და დაასხით დაახლოებით 400-500 მლ წყალი, დაამატოთ ცოტა მარილი. ამ მარინადში ჩაყარეთ ქათამი დაახლოებით 20-30 წუთის განმავლობაში.