როგორ გავაშროთ და შეინახოთ სოკო სწორად, გემოს, სუნისა და ფორმის შესანარჩუნებლად - rogor.ge

როგორ გავაშროთ და შეინახოთ სოკო სწორად, გემოს, სუნისა და ფორმის შესანარჩუნებლად

რატომ სჯობს გამხმარი სოკოს შენახვა?

გაშრობა სოკოს შენარჩუნების ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა. ამასთან, იმისათვის, რომ სამუშაო ნაწილი არ გაუარესდეს შენახვის დროს, თქვენ უნდა იცოდეთ როგორ აშრობენ ნაყოფს სწორად.

სოკოს გაშრობის უპირატესობები:

  • სასარგებლო შემადგენლობა და საკვები ნივთიერებები სრულად არის დაცული;
  • უკეთესად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ, ვიდრე დამარილებული და დამწნილებული;
  • არ გამოიყენება კონსერვანტები;
  • გაძლიერებულია მოხარშული კერძის სუნი და გემო;
  • შენახვის ვადა იზრდება 1 წლამდე. მთავარია მუდმივი ტემპერატურის რეჟიმის შენარჩუნება და ტენიანობის არარსებობა;
  • გამხმარი პროდუქტი გაცილებით ნაკლებ ადგილს იკავებს, ვიდრე მარილიანი ქილებში. ვინაიდან ჩირის მასა 10-ჯერ ნაკლებია ნედლეულზე.

სათანადო მომზადებისა და შენახვის შემთხვევაში სოკოს თვისებები შენარჩუნებულია. აქედან გამომდინარე, ხმელი სოკოს მიღმა რჩება შემდეგი თვისებები:

  • სასარგებლო გავლენა ტვინის აქტივობაზე;
  • იმუნური სისტემის სტიმულირება;
  • ფარისებრი ჯირკვლის სწორი ფუნქცია;
  • არეგულირებს ნივთიერებათა ცვლას;
  • დერმის, თმის, ფრჩხილის ფირფიტების მდგომარეობის გაუმჯობესება;
  • ავთვისებიანი ნეოპლაზმების განვითარების პრევენცია;
  • დახმარება ათეროსკლეროზის, სტენოკარდიის შეტევების, ანემიის დროს.

ხმელი სოკო არ არის რეკომენდებული 5-7 წლამდე ასაკის ბავშვებისთვის, ასევე პროდუქტზე კვებითი ალერგიის მქონე მოზრდილებისთვის. მავნეა დაბალი მჟავიანობის მქონე გასტრიტის, საშარდე სისტემის, ღვიძლის, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებებისათვის.

როგორ მოვამზადოთ სოკო გასაშრობად

ამოირჩიეთ მხოლოდ არამწარე სოკო. წინააღმდეგ შემთხვევაში, დამუშავების დროს სიმწარე გაიზრდება. მოჭერით ჭიების მიერ შეჭმული ადგილები, ამოიღეთ ნაოჭებიანი ქუდები. გაწმინდეთ ხელით დანით და ხელსახოცით. ისინი სითხით იქნება გაჯერებული და გაშრობას დიდი დრო დასჭირდება, თუმცა ნაგავი მთლიანად ჩამოირეცხება. შემდეგ დაახარისხეთ. ეს მნიშვნელოვანი პუნქტია. სოკო თანაბრად და ეფექტურად გაშრება. წვრილფეხა სოკოს აშრობენ წვრილ თავსახურებთან ერთად, მსხვილს ჭრიან 5 სმ სისქის ნაჭრებად. სოკო დადეთ საცხობ ფირფიტაზე ერთ ფენად, ერთმანეთთან შეხების გარეშე. მხოლოდ ამ შემთხვევაში გაშრება ნაჭრები თანაბრად. გარდა ამისა, საჭიროა ჰაერის მუდმივი ცირკულაცია და ტემპერატურა 50-55°C. მაგრამ თქვენ შეგიძლიათ ოდნავ შეცვალოთ გაშრობის ალგორითმი. ჯერ ხმება 40-45°C-ზე, შემდეგ აწიეთ ტემპერატურა 55°C-მდე და შეინარჩუნეთ ამ დონეზე მთელი ციკლის განმავლობაში. შენახვისთვის გაწმენდის წინ, შეამოწმეთ გაშრობის ხარისხი. არასაკმარისად გამხმარ სოკოს შეუძლია ობის გაჩენა.

1-1677758776.jpg

როგორ ხდება გაშრობა

როგორც კი სოკო დაიჭრება, მაშინვე იგზავნება გასაშრობად. შენარჩუნდება ფერი და პროდუქტის მაღალი ხარისხი. გაშრობის რამდენიმე ვარიანტი არსებობს. ყველა ირჩევს უფრო მოსახერხებელს.

მზეზე

გააშრეთ ცხელ მზიან ამინდში ღია ცის ქვეშ დაახლოებით 7 დღის განმავლობაში. დაკიდეთ სოკო ძაფზე ერთმანეთისგან გარკვეულ მანძილზე და მზეზე გააშრეთ. მტვრისგან დასაცავად, დაფარეთ მარლით.

2-1677758805.jpeg

გრილზე

მომზადებული სოკოს მასალა იდება გრილზე. გაშრობა იწყება 45°C-ზე. სოკოს ოდნავ გაშრობისას ტემპერატურა 60-70°C-მდე ადის. კარი ღიაა, რომ ჰაერი ცირკულირდეს. გაშრობისას თაროები ერთმანეთს ენაცვლება. თუ ხშირი გრილი არ არის, გააშრეთ საცხობ ფირფიტაზე, გადააფარეთ საცხობი ქაღალდი. გაშრობის მეთოდის საშიშროება ის არის, რომ სოკო შეიძლება დაიწვას, ამიტომ მუდმივად უნდა აკონტროლოთ.

როგორ შეინახოთ სოკო

რაში ინახება გამხმარი სოკო:

  • მინის ქილები;
  • ქაღალდის ჩანთები;
  • ხის ან მუყაოს ყუთები;
  • ვაკუუმის კონტეინერები;
  • ქსოვილის ჩანთები.

გამოცდილი დიასახლისები გვირჩევენ გამოიყენოთ 3 ლიტრიანი შუშის ქილები თავსახურით. შუშის მეშვეობით ნათლად დაინახავთ, როგორი გახდება სოკო. მთავარი პირობაა სუფთა ქილა შიგნიდან ტენის წვეთების გარეშე და მასალის მაღალი ხარისხის გაშრობა. ქაღალდის ჩანთა არც ისე კარგი ვარიანტია, რადგან ჰაერმა და სხვა უცხო სუნმა შეიძლება შეაღწიოს. ხის და მუყაოს ყუთებშიც დროთა განმავლობაში შეიძლება მწერებმა შეაღწიონ. საუკეთესო ვარიანტია ვაკუუმის კონტეინერი. მაგრამ ყველას არ შეუძლია ასეთი მაღალი ღირებულების კონტეინერის შეძენა.

3-1677758850.jpeg