როგორ აარჩიოთ სწორად ფქვილი, რომელი სახეობა რისთვის უნდა გამოიყენოთ
ფქვილის სახეობები
საუკეთესო ფქვილს აქვს თოვლივით თეთრი ფერი, ასევე მარკირება "უმაღლესი კლასი". - ეს არის გავრცელებული მცდარი წარმოდგენა.
უმაღლესი ხარისხის ხორბლის ფქვილი გამოიყენება პურ-ფუნთუშეულის გამოსაცხობად, საკონდიტრო შიგთავსის გარეშე. უმაღლესი ხარისხის ფქვილი გაწმენდილია მარცვლეულის ქერქისგან. ცომი სწრაფად ამოდის, მაგრამ მას აკლია კალიუმი, მაგნიუმი, B ვიტამინები, აქვს ცოტა წებოვანა.
უცხიმო ნამცხვრებისთვის კარგია პირველი კლასის ფქვილი. ნამცხვარი მდიდარი იქნება ფოსფორით და კალციუმით, ის უფრო ნელა გამოშრება.
მეორე კლასის ფქვილი იფქვება მარცვლის ნაჭუჭთან ერთად. მარცვლეულში არსებული ვიტამინები და მინერალები მასში სრულად არის დაცული! მაგრამ ცომი არ იქნება ძალიან აფუებული, ის ნელა ამოდის, თავად პროდუქტები სწრაფად ხდება გამომშრალი. მეორე კლასის ფქვილი გამოიყენება ბლინებისა და ფენქეიქების, ვაფლის, პელმენებისა და ვარენიკების მოსამზადებლად.
ფქვილის ხარისხი
პრემიუმ ფქვილის ფერი უნდა იყოს განსაკუთრებულად თეთრი, ოდნავ კრემისებრი ელფერით. უხარისხო პროდუქტის ამოცნობა შესაძლებელია ფქვილში ცოტაოდენი წყლის დამატებით. მაღალი ხარისხის ფქვილი შეინარჩუნებს თეთრ ფერს, ხოლო დაბალი ხარისხის ფქვილი ცვლის მას. მოწითალო ელფერების არსებობა ფქვილში განპირობებულია ქატოს მინარევებით. მოლურჯო - არასრულად მომწიფებული მარცვლის გამოყენებით, ან სარეველების თესლის შერევით.
სუნი
დაყნოსეთ ფქვილის შეფუთვა. თუ უსიამოვნო სუნი იგრძენით, ასეთი ფქვილი არ უნდა იყიდოთ - ალბათ დიდი ხანია თაროზეა.
ტენიანობა
მაღალი ხარისხის ფქვილი ეკვრება ხელზე, ადვილად იკუმშება მუშტში, ამავდროულად გამოსცემს „ხრაშუნა“ ხმას. თუ ფქვილი გხვდებათ მჭიდრო კორძების სახით, ის სველია. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ ასეთი ფქვილის შენახვა დიდი ხნის განმავლობაში შეუძლებელი იქნება. თუ ფქვილი, პირიქით, შეკუმშვისას იშლება, ეს ნიშნავს, რომ შეიცავს უამრავ მინერალს ან ქატოს. ფქვილის „სიფუმფულე“ გეტყვით, რომ ის საკმაოდ სახამებლით, ან ფქვილის მტვრით არის განზავებული.
გემო
მწიკვი ფქვილი შებერვით ოდნავ გაათბეთ და ჩაიდეთ პირში: კარგ პროდუქტს აქვს ფქვილის თანდაყოლილი ნაზი, სასიამოვნო, ტკბილი გემო. ძველი ფქვილი მწარეა, აქვს ობის უსიამოვნო გემო. დაღეჭილი ფქვილი შესაძლოა ოდნავ ბლანტი გახდეს პირში - ეს ნიშნავს, რომ მას აქვს წებოვანა. ფქვილი არ უნდა ხრაშუნობდეს პირში, რადგან ხრაშუნა ნიშნავს სხვადასხვა მინერალური მინარევების, ან თუნდაც ქვიშის არსებობას. თუ ფქვილი მარცვლოვნად გამოიყურება, შეხებით არ არის ნაზი, მაშინ ის ასევე შეიცავს მინერალებს.
ზოგადი რჩევები ფქვილის არჩევისთვის:
ფქვილის შესანახი და გასაყიდი ადგილები უნდა იყოს სუფთა და მშრალი, ყოველგვარი გარე სუნის გარეშე, მავნებლებისა და მწერების გარეშე. ფქვილი კარგავს საცხობ თვისებებს, თუ მას მაღალი ტენიანობის მქონე ოთახში მოათავსებენ. თუ ხედავთ, რომ ფქვილი ინახება თევზის განყოფილებასთან ახლოს, ცოცხალი თევზის აკვარიუმიან მაღაზიაში, უმჯობესია თავი შეიკავოთ ყიდვისგან.
არ იყიდოთ ფქვილი მომავალი გამოყენებისთვის. თუ ფქვილი ინახება 3 თვეზე მეტ ხანს, გამოყენებამდე უნდა გაცრათ. გაცრის პროცესში ნებისმიერი ფქვილი ივსება ჰაერით, რაც ნამცხვარს უფრო ფუმფულას ხდის.
ფქვილი სჯობს იყიდოთ ქაღალდის პარკებში, რათა „ისუნთქოს“ და უფრო დიდხანს შეინარჩუნოს თავისი თვისებები. ფქვილი, რომელიც ინახება პლასტმასის ჩანთაში, პერიოდულად უნდა შეანჯღრიოთ, მაგრამ თუ ის სამ თვეზე მეტხანს ინახება, მაშინ გაცერით.
კოვზში და ჭიქაში: როგორ ავწონოთ პროდუქტები გრამებში, თუ ხელთ არ გვაქვს სასწორი?