როგორ მოვამზადოთ ნორვეგიული ფრიტატა
გააცხელეთ ღუმელი 190°C-ზე და მოათავსეთ ღუმელის ცხაური ზედა თაროზე. საცხობ ფორმაში ჩააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი.
დიდ ტაფაზე საშუალო ცეცხლზე გაადნეთ 1 სუფრის კოვზი კარაქი ზეითუნის ზეთთან ერთად. დაუმატეთ კუბიკებად დაჭრილი ტკბილი კარტოფილი და მოთუშეთ 10 წუთის განმავლობაში, დროდადრო აურიეთ, პრასი და ხახვი დაჭერით.
ამოიღეთ პრასის გარეთა ფოთლები, შემდეგ დაჭერით ოთხად სიგრძეზე. პრასი დაჭერით ჯვარედინად. თქვენ უნდა მიიღოთ დაახლოებით 1 1/2 ჭიქა (დანარჩენი შეინახეთ სხვა რეცეპტისთვის ან ბოსტნეულის ბულიონისთვის). ტაფაში მოაყარეთ პრასი და მოშუშეთ ტკბილ კარტოფილთან ერთად 5 წუთის განმავლობაში. როდესაც ტკბილი კარტოფილი საკმარისად რბილი გახდება და პრასი სასიამოვნო კაშკაშა მწვანე ფერისაა, მოათავსეთ ორივე მომზადებულ ღვეზელის ჭურჭელში.
ჭარხლის ღეროები დავჭრათ ჯვარედინად. ფოთლები დაჭერით ლენტებად. ტაფა დადგით ცეცხლზე და დაამატეთ დარჩენილი კარაქი. დაუმატეთ ჭარხლის ღეროები და ჩაშუშეთ 2 წუთი, შემდეგ დაუმატეთ ფოთლები და კიდევ რამდენიმე წუთი მოხარშეთ. ყველაფერი უნდა გაშრეს. ღვეზელის კერძს დაამატეთ მოხარშული ჭარხალი.
გატეხეთ კვერცხები საშუალო ზომის თასში. ათქვიფეთ არაჟანი ან რძე, მდოგვი, ორეგანო, მარილი, მუსკატის კაკალი და შავი პილპილი. ღვეზელის ჭურჭელში ბოსტნეულს დაასხით მომზადებული კვერცხი. ზემოდან მოაყარეთ გახეხილი ყველი.
ტაფა დადგით ღუმელის ზედა თაროზე და გამოაცხვეთ 20-25 წუთის განმავლობაში, სანამ ოდნავ გაფუვდება და ცენტრში არ გამაგრდება. გამოიღეთ ღუმელიდან და აცადეთ ოდნავ გაგრილება. მიირთვით ცხელი, თბილი ან ცივი.