პოლონელი შეფ-მზარეული გვასწავლის, თუ როგორ შევწვათ თევზი, რომ ფხების გარეშე მივირთვათ
თევზი უნდა გაირეცხოს ცივ წყალში. ზედმეტი სითხე გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცით და ფილე დაჭერით პატარა ნაჭრებად. ამოიღეთ თევზის ძვლები თითოეული ნაჭრისგან. რა თქმა უნდა, ტემპერატურის გავლენის ქვეშ, წვრილი ფხები უნდა დარბილდეს, მაგრამ სჯობს მათი მოშორება. საჭიროების შემთხვევაში გამოიყენეთ პინცეტი.
მოამზადეთ ორი პატარა ქვაბი. ერთში მოხარშული იქნება თევზი, მეორეში კი კვერცხი. პირველ ქვაბში დაუმატეთ მარილი, დაფნის ფოთოლი და პილპილის მარცვლები. ბულიონი მიიყვანეთ ადუღებამდე მაღალ ცეცხლზე. შემდეგ გამორთეთ ცეცხლი და ჩაყარეთ თევზი.
თევზი უნდა მოხარშოთ ბულიონის ადუღებიდან 5 წუთის განმავლობაში. თუ მეორე ქვაბში კვერცხები უკვე მოხარშულია, გადაიტანეთ ცივ წყალში. ეს გაადვილებს გაფცქვნას. როგორც კი კვერცხები გაცივდება, გახეხეთ მსხვილ სახეხზე ან დანით დაჭერით პატარა კუბიკებად.
მზა თევზი ამოიღეთ თეფშზე, ხოლო დანარჩენი ბულიონი გამოიყენეთ სოუსის მოსამზადებლად. წინასწარ გააცხელეთ ტაფა მაღალ სიმძლავრეზე და დააგდეთ კარაქის ნაჭერი. ფქვილი გადაურიეთ პირდაპირ ტაფაზე, მაშინვე აურიეთ სოუსი. ეს უნდა გაკეთდეს ისე, რომ მასა ერთგვაროვანი გამოვიდეს.
კვერცხის ნაჭრები დაუმატეთ კარაქს და ფქვილს, ყველაფერი კარგად აურიეთ. როგორც კი სოუსი შესქელდება, ფრთხილად დაასხით თევზის ბულიონი. მოურიეთ სოუსს, რომ მიიღოთ მუსი ერთგვაროვანი კონსისტენციით. დაუმატეთ წვრილად დაჭრილი მწვანილი.
თევზის ნაჭრებს გულუხვად მოასხით ნაზი ნაღების კვერცხის სოუსი. სხვათა შორის, თევზის პოლონურად მომზადება შეიძლება მოდერნიზდეს, დაამატოთ რაიმე საკუთარი, ამოიღოთ რაიმე ელემენტი. მაგალითად, ბოსტნეულის მცოდნეებს შეუძლიათ ასეთი თევზი ბოსტნეულის "ბალიშზე" გააკეთონ. ამისათვის საჭიროა ტკბილი წიწაკა, ხახვი, ნიახური, სტაფილო, სოკო.