როგორ დავამზადოთ ქლიავის ღვინო - rogor.ge

როგორ დავამზადოთ ქლიავის ღვინო

აირჩიეთ მხოლოდ მწიფე ხილი, მაგრამ არავითარ შემთხვევაში არ გარეცხოთ. ქლიავის კანზე არის ბუნებრივი საფუარი, რომელიც საჭიროა ვორტის უკეთესი დუღილისთვის. გამოწურეთ წვენი პრესით, ან წვენსაწურით. თუ ქლიავი მკვრივია, წვენის უკეთ გამოსაყოფად დააქუცმაცეთ, 1 კგ-ზე დაუმატეთ 0,5 ლიტრი წყალი და 100 გ. შაქარი, შემდეგ დადგით თბილ ადგილას ცოტა დუღილისთვის. რამდენიმე დღის შემდეგ რბილობიდან წვენის გამოყოფა პრესით ადვილი იქნება.

გააკეთეთ "დედა". ამისთვის 200 გ. გაურეცხავ ქიშმიშს დაასხით 300 მლ თბილი წყალი. დაუმატეთ 50 გ. შაქარი, ურიეთ სანამ მთლიანად არ გაიხსნება და დადუღებამდე დადგით. შეგიძლიათ დაამატოთ 1 მუჭა ჟოლო. მომზადებას 3-4 დღე სჭირდება. სითხე გადაწურეთ და დაუყოვნებლივ გამოიყენეთ ღვინის დაყენების პროცესში.

შეურიეთ წვენი შაქარს 3:1 თანაფარდობით. თუ მეტს მიიღებთ, დუღილი უფრო მეტხანს გაგრძელდება. ასევე გაითვალისწინეთ შაქრიანობა თავად ხილში, თუ ქლიავი მჟავეა, მაშინ მაჩვენებელი უნდა გაიზარდოს. ასევე, თუ გსურთ მიიღოთ ტკბილი ღვინო, ჯერ წვენში შეურიეთ შაქრის მხოლოდ ნახევარი, ხოლო დუღილის დაწყებიდან დაახლოებით ერთი კვირის შემდეგ, თანდათან დაამატეთ დანარჩენი.

ჩაასხით მიღებული წვენი ბოთლში და დახურეთ ბამბის საცობით. საცობში ჩაარჭეთ საწრუპი მილი, რომლის ერთი ბოლო უნდა ჩაყოთ წყლიან ჭურჭელში. დუღილის დროს მისი მეშვეობით ნახშირორჟანგი გამოიყოფა და ახალგაზრდა ღვინო თავიდან აიცილებს ჟანგბადთან კონტაქტს. მოათავსეთ ბოთლი ბნელ, თბილ ადგილას (20-24 გრადუსი).

შეამოწმეთ, როგორ მიმდინარეობს დუღილის პროცესი. წყლიანი ხუფის ჰერმეტულობა. როდესაც ბუშტები აღარ გამოვა და ღვინო დაიწყებს გაღიავებას, გადაწურეთ იგი ნალექიდან თხელი მილით. ჩაასხით ახალ ჭურჭელში ყელამდე და დააცეთ ბამბის საცობი. განათავსეთ ცივ სარდაფში ერთი დღით, შემდეგ შეცვალეთ ბამბა საცობით და შეავსეთ იგი პარაფინით. ღვინო ჰორიზონტალურ მდგომარეობაში კიდევ 3 თვე შეინახეთ, რის შემდეგაც სასმელი საბოლოოდ მზად იქნება.