როგორ გავრეცხოთ სწორად ჩირი
ბევრი დიასახლისი მიიჩნევს, რომ ჩირის გამოყენებამდე საჭიროა მისი ცხელი წყლით გარეცხვა ან მდუღარეში ჩალბობა, მაგრამ ეს არის ტიპური შეცდომა.
საქმე იმაშია, რომ ჩირის შენახვის ვადის გასახანგრძლივებლად მწარმოებლები მას ამუშავებენ სპეციალური ნივთიერებით - გოგირდის ანჰიდრიდით, რომელიც იცავს ნაყოფს ობისგან და გაფუჭებისგან. თუმცა ეს დამცავი ფენა მხოლოდ ცივ წყალში იხსნება, ხოლო ცხელი ან მდუღარე წყალი მასზე თითქმის არ მოქმედებს.
ამიტომ ჩირის სწორად გასარეცხად უნდა გააკეთოთ ასე:
ჩაყარეთ ჩირი ჯამში;
დაასხით ცივი წყალი და გააჩერეთ დაახლოებით 15 წუთით;
შემდეგ ოდნავ აურიეთ, გადაღვარეთ წყალი და კიდევ ერთხელ კარგად გაავლეთ ცივი გამდინარე წყალი.
ასე ჩირი გახდება უფრო სუფთა, ბუნებრივი გემოს შეინარჩუნებს.