წონაში დაკლების ცხარე საიდუმლო: რა გავლენას ახდენს ჩილი ჩვენს ორგანიზმზე - rogor.ge

წონაში დაკლების ცხარე საიდუმლო: რა გავლენას ახდენს ჩილი ჩვენს ორგანიზმზე

კაპსაიცინი, მოხვედრისას TRPV1 რეცეპტორებზე, ასტიმულირებს ნორადრენალინის გამომუშავებას. შედეგად, ირთვება ყავისფერი ცხიმი, რომელიც თეთრისგან განსხვავებით, ენერგიას წვავს და სითბოს წარმოქმნის. ეს მექანიზმი ცნობილია, როგორც თერმოგენეზი. კვლევების მიხედვით, მისი წყალობით ორგანიზმი დამატებით დღეში საშუალოდ 116 კალორიას წვავს. მიუხედავად იმისა, რომ ეს რიცხვი დამოუკიდებლად დიდ წონაში დაკლებას ვერ უზრუნველყოფს, ფიზიკურ აქტივობასა და სწორ კვებასთან ერთად მნიშვნელოვან როლს თამაშობს.

ჩილის კიდევ ერთი ეფექტი არის მადა: მისი სიმწარის გამო რთულია სწრაფად და ბევრის მიღება, რაც ჭარბ წონას გვარიდებს თავიდან. გარდა ამისა, კაპსაიცინი ამცირებს გრელინის — „შიმშილის ჰორმონის“ დონეს, რითაც ეხმარება საკვების რაოდენობის კონტროლს.

გარდა წონის კონტროლისა, ჩილი დადებითად მოქმედებს ჯანმრთელობაზეც: რეგულარული მოხმარება ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან სიკვდილის რისკს 26%-ით, ხოლო ონკოლოგიური პათოლოგიებისგან — 23%-ით.

ეს ეფექტი კაპსაიცინის ანთების შემცირებასა და სისხლძარღვების მოდუნებას უკავშირდება, რაც არტერიული წნევის დაქვეითებას უწყობს ხელს.

ცხარე საკვები ასევე მოქმედებს ემოციურ მდგომარეობაზე. კაპსაიცინით გამოწვეულ ტკივილზე ორგანიზმი გამოყოფს ენდორფინებსა და დოფამინს, რაც ქმნის ეიფორიის განცდას, რომელიც ნელდება კიდეც მას შემდეგ, რაც პირის ღრუში წვის შეგრძნება გადის.

ასე რომ, ჩილი — არა მხოლოდ კულინარიული „ცეცხლი“, არამედ ჯანმრთელობისა და მეტაბოლიზმის ბუნებრივი გამაძლიერებელია.