როგორია ყველაზე ჯანსაღი და დაბალკალორიული პური - რა უნდა იცოდეთ - rogor.ge

როგორია ყველაზე ჯანსაღი და დაბალკალორიული პური - რა უნდა იცოდეთ

რატომ არის მნიშვნელოვანი პურის სწორად არჩევა

პურის კვებითი ღირებულება დამოკიდებულია მის ფქვილზე, დასამატებელ ინგრედიენტებზე და დამუშავების ხარისხზე. თეთრი ფქვილისგან გამომცხვარი პური ხშირად მაღალი კალორიულობით და დაბალი ბოჭკოთი ხასიათდება, რაც აჩქარებს შიმშილის შეგრძნებას. ჯანმრთელი ალტერნატივები კი შეიძლება იყოს ბოჭკოთი, ვიტამინებითა და მინერალებით მდიდარი.

ყველაზე ჯანსაღი და დაბალკალორიული პურის სახეობები

1. მთლიანი მარცვლის პური

მზადდება მთელი მარცვლეულის ფქვილისგან, სადაც შემორჩენილია ქერქი, ჩანასახი და ენდოსპერმი. მდიდარია ბოჭკოთი, რომელიც აუმჯობესებს მონელებას და გეხმარებათ დანაყრებაში.1 ნაჭერი საშუალოდ შეიცავს 60–70 კკალ-ს და ბევრად უფრო ნოყიერია, ვიდრე თეთრი პური.

2. რუხი (ხორბლისა და ჭვავის) პური

დაბალკალორიულია და შეიცავს მინერალებს: მაგნიუმს, რკინას და B ჯგუფის ვიტამინებს. ჭვავის პური განსაკუთრებულად კარგია შაქრის დონის სტაბილიზაციისთვის.1 ნაჭერში საშუალოდ 55–65 კკალ.

3. ხორბლის ყლორტის პური (sprouted bread)

მზადდება გაღვივებული მარცვლებისგან.უფრო ადვილად მონელებადია და შეიცავს დამატებით ანტიოქსიდანტებსა და ცილებს. კალორიულობა საშუალოდ 60–65 კკალ ნაჭერზე, მაგრამ კვებით ღირებულება მაღალია.

4. უგლუტენო პური (თუ ალერგია ან ცელიაკია გაქვთ)

მზადდება ბრინჯის, ჭვავის ან ქატოს ფქვილისგან.ზოგჯერ კალორიებით უფრო მაღალია, თუმცა სწორად შერჩეული ვარიანტები (ქინოა, სორგო, წიწიბურა) შეიძლება იყოს დაბალკალორიული და სასარგებლო.

5. ლავაში და თხელი პურის ვარიანტები

თუ აირჩევთ მთლიანი მარცვლეულის თხელი ლავაშის ერთ ფურცელს, კალორიულობა ბევრად დაბალია (დაახლოებით 40–50 კკალ ნახევარ ფურცელში). კარგია მსუბუქი სენდვიჩების ან დიეტური ვრაპების მოსამზადებლად.

როგორ ავირჩიოთ ყველაზე ჯანსაღი პური

შეამოწმეთ ეტიკეტი – პირველ ინგრედიენტად უნდა იყოს whole grain ან „მთლიანი მარცვლეული“.

აირჩიეთ მაღალი ბოჭკოთი – მინიმუმ 3 გ ბოჭკო თითო ნაჭერზე.არ წაიკითხოთ მხოლოდ „dark bread“ ან „multigrain“ – ეს ყოველთვის არ ნიშნავს ჯანსაღს. ხშირად უბრალოდ შეღებილია ან შერეულია თეთრი ფქვილი.

მოერიდეთ ზედმეტ შაქარსა და ქიმიურ დანამატებს.

ყველაზე ჯანსაღი და დაბალკალორიული პური არის მთლიანი მარცვლის, ჭვავის ან გაღვივებული მარცვლების პური. ისინი მდიდარია ბოჭკოთი, აძლევენ ენერგიას, არ იწვევენ სწრაფ შიმშილს და ორგანიზმს აძლევენ აუცილებელ ვიტამინებსა და მინერალებს. სწორი არჩევანით შეგიძლიათ თამამად დატოვოთ პური ყოველდღიურ მენიუში, ზედმეტი კალორიების შიშის გარეშე.