კვება 40 წლის შემდეგ: ტოპ-7 პროდუქტი, რომელიც აუცილებლად უნდა იყოს რაციონში
ზეითუნის ზეთი
Journal of Molecular Sciences-ში აღნიშნულია, რომ ზეითუნის ზეთი ერთ-ერთი მთავარი მიზეზია, რატომაც ხმელთაშუა ზღვის დიეტა ასე სასარგებლოა. მას აქვს ჯანსაღი ცხიმოვანი პროფილი და მდიდარია პოლიფენოლებით, რომლებიც ანტიოქსიდანტურ და ანთების საწინააღმდეგო მოქმედებას ახდენენ. ანთებას დიდი როლი აქვს ასაკთან დაკავშირებული ქრონიკული დაავადებების განვითარებაში, ამიტომ ზეითუნის ზეთი აუცილებელი პროდუქტია.
კაკალი
კაკალი არ არის მხოლოდ ჯანსაღი და მოსახერხებელი სნექი. კვლევებმა აჩვენა, რომ მისი რეგულარული მოხმარება ამცირებს დიაბეტით, გულის დაავადებებითა და ზოგიერთი სახის კიბოთი დაავადების რისკს. Journal of Internal Medicine-ის კვლევამ დაამტკიცა, რომ ადამიანები, რომლებიც კვირაში სამ პორციას მაინც იღებდნენ, ჯანმრთელობის მხრივ ბევრად უფრო წარმატებულები იყვნენ. განსაკუთრებით სასარგებლოა ნიგოზი, რომელიც ჯანმრთელ დაბერებას უწყობს ხელს.
მუქი ფოთლოვანი ბოსტნეული
The Journal of Nutrition, Health and Aging გვირჩევს, 40 წლის შემდეგ ყოველდღიურად მივიღოთ ფოთლოვანი ბოსტნეული: რუკოლა, ისპანახი, კეილი, მანგოლდი. ისინი ამაგრებენ ძვლებს, იცავენ გულისა და ტვინის ჯანმრთელობას. ფოლატი და ვიტამინი K მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ როგორც კოგნიტიური ფუნქციების, ისე ძვლების სიმტკიცის შესანარჩუნებლად.
სელის თესლი
USDA-ს მონაცემებით, სელის დაფქული თესლი ბოჭკოსა და ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების შესანიშნავი წყაროა. ორი სუფრის კოვზი შეიცავს 4 გ ბოჭკოს. დღიური ნორმის დაახლოებით 14%. რეგულარული მოხმარება ამცირებს ქრონიკულ ანთებას და აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას.
ბერძნული იოგურტი
40 წლის შემდეგ განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ნაწლავის მიკრობიომის დაცვა. Nature Metabolism-ის მიხედვით, ბერძნული იოგურტი მდიდარია პრობიოტიკებითა და ცილებით, რაც ხელს უწყობს კუნთების მასის შენარჩუნებას. მისი მოხმარება იცავს ქრონიკული დაავადებებისგან და აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას.
კენკრა
მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ებრძვიან ოქსიდაციურ სტრესსა და ანთებას. რეგულარული მოხმარება ამცირებს ასაკთან დაკავშირებული კოგნიტიური პრობლემების რისკს. MDPI-ს კვლევების მიხედვით, კენკრა განსაკუთრებით ეფექტურია ტვინის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად.
ცხიმიანი თევზი
საკმარისი ცილის მიღება მნიშვნელოვანია კუნთოვანი მასის დასაცავად. კვლევამ (Frontiersin) აჩვენა, რომ 50 წელს გადაცილებული ადამიანები, რომლებიც კვირაში ორჯერ დაახლოებით 150 გრამ ცხიმიან თევზს (ორაგული, კალმახი, სკუმბრია) მიირთმევდნენ, ნაკლებად კარგავდნენ კუნთის მოცულობას. თევზი მდიდარია ომეგა-3 მჟავებით, რომლებიც იცავს გულს, ტვინს და ამცირებს ანთებას.