ყავისფერი თუ თეთრი? რომლის ყიდვა ჯობს? - rogor.ge

ყავისფერი თუ თეთრი? რომლის ყიდვა ჯობს?

მთავარი განსხვავებები

თეთრი შაქარი – ეს არის სრულად რაფინირებული პროდუქტი, რომლის დამუშავებისას თითქმის მთლიანად იშლება მელასა (მუქი სიროფი, რომელიც წარმოების დროს წარმოიქმნება). შესაბამისად, ის არის „სუფთა“ საქაროზა.

ყავისფერი შაქარი – შეიცავს მელასას ნარჩენებს. შეიძლება იყოს:

არარაფინირებული – ბუნებრივი ფერით, მინიმალური დამუშავების შემდეგ.

რაფინირებული დამატებული მელასით – ძირითადად ინდუსტრიულად დამზადებული.

რომელი უფრო სასარგებლოა?

ყავისფერი შაქარი მართლაც შეიცავს მინერალების მცირედ რაოდენობას – კალციუმს, მაგნიუმს, კალიუმს და რკინას. თუმცა მათი რაოდენობა იმდენად მცირეა, რომ რეალური სარგებელი ჯანმრთელობისთვის თითქმის არ არსებობს.

თეთრი შაქარი კი მთლიანად საქაროზაა და დამატებით ნუტრიენტებს საერთოდ არ შეიცავს.

ამიტომ, არც ერთი მათგანი არ არის „ჯანმრთელი პროდუქტი“. ორივე სწრაფად ზრდის გლუკოზის დონეს სისხლში, რაც ზედმეტი მოხმარებისას ზრდის დიაბეტის, გულის დაავადებების, ჰიპერტონიისა და სიმსუქნის რისკს.

შაქრის ალტერნატივები

თუ გსურთ შაქრის შემცირება, შეგიძლიათ:

რეცეპტებში შაქრის რაოდენობა 1/3-ით შეამციროთ;

გამოიყენოთ ბუნებრივი ალტერნატივები:

თაფლი, ნეკერჩხლის სიროფი, ქოქოსის შაქარი, ხილის წვენის კონცენტრატები, სტევია.

ყავისფერი შაქარი თეთრზე „გამდიდრებულია“ მინერალებით, მაგრამ იმდენად მცირე ოდენობით, რომ ეს ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელობას არ იძენს.

მთავარი რჩევაა – შაქარი ნებისმიერ ფორმაში ზომიერად გამოიყენეთ.