როგორ მოვამზადოთ სწორად ტოლმა, რომ დარჩეს წვნიანი? შეფებმა საიდუმლო ინგრედიენტი გაგვიმხილეს - rogor.ge

როგორ მოვამზადოთ სწორად ტოლმა, რომ დარჩეს წვნიანი? შეფებმა საიდუმლო ინგრედიენტი გაგვიმხილეს

რა ჩავამატოთ შიგთავსში?

საიდუმლო ინგრედიენტი – ცოტა ღორის სალა

ტოლმის მასის მხოლოდ ხორცით, ბრინჯითა და ბოსტნეულით შევსება ხშირად გამოშრობას იწვევს. მაგრამ თუკი მასში ცოტაოდენ სალას (ღორის ცხიმი) დაამატებთ, კერძი ბევრად უფრო წვნიანი და გემრიელი გამოვა. ცხიმი შიგნიდან შეინარჩუნებს წვნიანობას და გადააქცევს ჩვეულებრივ ტოლმას ნამდვილ გემოს ფეიერვერკად!

როგორ მოვამზადოთ სწორად?

კომბოსტოს შერჩევა: გამოიყენეთ მხოლოდ ახალი, ხრაშუნა ფოთლები – დაჭმუჭნილ ან ღრმად მწვანე ფოთლებს უჭირთ შეხვევა და შეიძლება მომზადებისას დაიშალოს.

შიგთავსის მომზადება: აურიეთ გატარებული ხორცი (ძირითადად ღორისა და საქონლის ნარევი), მოხარშული ბრინჯი, ხახვი, მწვანილები და ცოტა სალა. არ დაგავიწყდეთ მარილი და სუნელები გემოვნებით.

გადახვევა და შეწვა: ფრთხილად გადაახვიეთ ფურცლებში შიგთავსი. მოშუშეთ ცოტა ზეთში ორივე მხრიდან – ასე შეინარჩუნებს ფორმას და ფერი და გემო გაუმჯობესდება.

სწორი მოთუშვა: მოთუშეთ ტოლმა ტომატისა და ბოსტნეულის სოუსში დაბალ ცეცხლზე 40–60 წუთის განმავლობაში.

სასურველია, სოუსში დაამატოთ სტაფილო, ბულგარული წიწაკა და ცოტაოდენი ხახვი – ეს დამატებით სურნელსა და სიტკბოს მისცემს კერძს.

რჩევები საუკეთესო შედეგისთვის:

გამოიყენეთ საშუალო ზომის კომბოსტოს ფოთლები – არც ძალიან დიდები და არც პატარა.

ფურცლების დარბილება შეგიძლიათ მათი წინასწარ ოდნავ მოხარშვით ან გაყინვით და გალღობით.

არ დაატკბოთ სოუსი – ბალანსი უნდა იყოს მჟავესა და სიტკბოს შორის.

როდესაც ტოლმა მომზადდება, დაასვენეთ 10–15 წუთი დახურულ ჭურჭელში – ასე უკეთ შეიწოვს არომატს.