როგორ და რამდენი ხანი ინახება ხორცი და სხვა პროდუქტები საყინულეში
რამდენ ხანს ინახება ხორცი საყინულეში?
ყველაფერი ხორცის ტიპზეა დამოკიდებული:
- ღორის ხორცი – მაქსიმუმ 12 თვე
- ძროხის, ინდაურის ან ქათმის ხორცი – დაახლოებით 9 თვე
- ფარში – 4 თვემდე
- მომზადებული (შემწვარი/მოხარშული) ხორცი – არაუმეტეს 3 თვისა
თუ ხორცი საყინულეში უფრო დიდხანს დარჩება, შესაძლოა გამოვლინდეს:
- ხარისხის გაუარესება – უხვად გაიფანტება ტენი და ხორცი გახდება მშრალი და უხეში
- ფერის შეცვლა – ხანგრძლივი შენახვისას ხორცი შეიძლება გაშავდეს ან გადაეკრას ნაცრისფერი ფერი
- სუნის შთანთქმა – ხორცი შეიწოვს საყინულეში არსებულ სხვა პროდუქტების სუნს, რაც გემოს შეცვლის
სხვა პროდუქტების საყინულეში შენახვის ვადები:
- ხილი (ციტრუსების გარდა) – 1 წელი
- ბოსტნეული – 1 წელი
- რძე – 6 თვე
- კარაქი – 9 თვე
- ციტრუსები – 3 თვე
- უცხიმო თევზი – 6 თვე
- ცხიმიანი თევზი – 3 თვე
- ნაყინი – 2 თვე
- კონსერვირებული ზღვის პროდუქტები – 2 თვე
- ყველი – 1 თვე