როგორ დავამარცხოთ მუდმივი შიმშილის შეგრძნება: 4 მთავარი მიზეზი, რატომაც სულ გშიათ
დაბალი შაქრის დონე სისხლში
ერთ-ერთი მთავარი ფაქტორი, რომელიც მუდმივ შიმშილს იწვევს, სისხლში შაქრის დაბალი დონეა. მეცნიერების კვლევამ აჩვენა, რომ გლუკოზა აუცილებელია ტვინის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. მისი დეფიციტი კი ენერგიის ნაკლებობას იწვევს, რაც ხელს უშლის სტრესთან გამკლავებას და კონცენტრაციას. თუ კვებით რაციონში საკმარისი რაოდენობით არ შედის ნახშირწყლები, ორგანიზმი უფრო სწრაფად გრძნობს შიმშილს.
საკმარისი ცილის ნაკლებობა
პროტეინები მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ შიმშილის კონტროლში. მათთან ერთად საკვები უფრო ხანგრძლივი დროით გვინარჩუნებს დანაყრების შეგრძნებას. თუ დღის განმავლობაში საკმარისად არ იღებთ ცილას, შიმშილის შეგრძნება უფრო ხშირად გაწუხებთ.
ცილის შემცველი პროდუქტებია:
- ქათამი, მჭლე ხორცი
- თევზი და ზღვის პროდუქტები
- კვერცხი
- კაკალი და თესლები
სეროტონინის დონის დაქვეითება
დიეტოლოგ ჩანდნი ვადგამას თქმით, სისხლში შაქრის დაბალმა დონემ შესაძლოა ტვინში სეროტონინის გამომუშავების შემცირება გამოიწვიოს. სეროტონინი "ბედნიერების ჰორმონია", რომელიც ამაღლებს განწყობას და ამცირებს შიმშილის შეგრძნებას.
თუ სეროტონინის დონე დაბალია, შესაძლოა, ხშირად განიცდიდეთ ნეგატიურ ემოციებს და სურვილი გქონდეთ მუდმივად მიირთვათ საკვები, განსაკუთრებით ტკბილეული.
ტვინის მიერ გაგზავნილი სიგნალები
ორგანიზმში არსებობს ჰორმონი გრელინი, რომელიც ტვინს უგზავნის სიგნალს, რომ ჭამის დროა. მისი გადაჭარბებული აქტივობა იწვევს ხშირ შიმშილს.
ასეთ დროს მნიშვნელოვანია კვების სწორი ბალანსი და უჯრედისით მდიდარი საკვების მიღება, რაც დაგეხმარებათ უფრო დიდხანს შეინარჩუნოთ დანაყრების შეგრძნება.
როგორ ვებრძოლოთ მუდმივ შიმშილს?
- მოერიდეთ შაქრის შემცველ, მაღალკალორიულ, მაგრამ სწრაფად ათვისებად პროდუქტებს
- მიიღეთ საკმარისი რაოდენობის ცილა და ბოჭკოვანი საკვები
- გააკონტროლეთ სისხლში შაქრის დონე და იკვებეთ რეგულარულად
- დაამატეთ ფიზიკური აქტივობა, რაც ჰორმონების ბალანსს დაარეგულირებს