როგორ მოამზადოთ სწორად ლაბა: დეტალური ინსტრუქცია და რჩევები
როგორ მოვხარშოთ ბულიონი ლაბადასხმულისთვის
მომზადება: პირველ რიგში, მოამზადეთ ორი ქვაბი: ერთი დიდი (დაახლოებით 10 ლიტრიანი) და მეორე პატარა (4 ლიტრიანი).
დიდ ქვაბში ჩადეთ საქონლის/ღორის ძვლები და დაასხით ცივი წყალი. პატარა ქვაბში ჩადეთ დანარჩენი ხორცი, დაასხით მდუღარე წყალი და დაამატეთ მარილი – წყალი ოდნავ უნდა იყოს მარილიანი.
ხარშვის პროცესი: როგორც კი ბულიონი ადუღდება, შეამცირეთ ცეცხლი და ხარშეთ ნელა, სანამ ხორცი ძვლებიდან მარტივად არ გამოეყოფა. საქონლის ძვლების ბულიონში გაჩენილი ქაფი დროდადრო მოაცილეთ, რათა ბულიონი გამჭვირვალე დარჩეს.
- ღორის ფეხებით ხარშვისას არ დაუშვათ წყლის ადუღება – მხოლოდ დაბალ ცეცხლზე ხარშეთ, რათა ბულიონი სუფთა და არომატული იყოს.
სანელებლები
ლაბისთვის განსაკუთრებული გემოს მისაცემად, გამოიყენეთ სანელებლები:
- 1 ჩ/კ შავი პილპილის მარცვლები
- 0.5 ჩ/კ მწვანე პილპილის მარცვლები
- 3 კბილი ნიორი (შეუცვლელი)
- 3 მიხაკი
- 1 პატარა ტოტი როზმარინი
- 3 ტოტი ბეგქონდარა
- ცოტა ოხრახუში
გაახვიეთ სანელებლები მარლაში, და ჩადეთ ქვაბში. ბოლო ეტაპზე შეგიძლიათ დაუმატოთ რამდენიმე დაფნის ფოთოლი, თუმცა ისინი ბულიონში 15 წუთზე მეტხანს არ უნდა გააჩეროთ.
ლაბის ბულიონში ბოსტნეულის დამატება
ბულიონი გახდება უფრო მდიდარი და არომატული, თუ დაამატებთ ბოსტნეულს:
- 3–4 სტაფილო
- 3 თავი ხახვი
- პრასი (მწვანე ნაწილი)
ეს ბოსტნეული კარგად გარეცხეთ, გაწმინდეთ და მთლიანი ჩადეთ ქვაბში. ხარშვის დასრულების შემდეგ, ბოსტნეული ამოიღეთ და გადაყარეთ, რადგან ის უკვე თავის არომატს ბულიონში გაუშვებს.
ლაბის დამარილება და საბოლოო მომზადება
ბულიონს იმდენი მარილი უნდა დაამატოთ, რომ ოდნავ ზედმეტად მარილიანი იყოს – მზადების პროცესში ეს იდეალურ გემოს მისცემს.
ხორცი ძვლებიდან მოაცილეთ, დაჭერით და გაანაწილეთ ფორმებში.
დაასხით ბულიონი და შედგით მაცივარში მთელი ღამით, რომ კარგად გაცივდეს და გამკვრივდეს.
ლაბადასხმულის რეცეპტი ღორის ფეხებით და საქონლის ხორცით
ინგრედიენტები:
- ღორის ფეხი 2 ცალი
- 1.5 კგ საქონლის ხორცი
- 2 სტაფილო
- 2 ხახვი
- 3 დაფნის ფოთოლი
- 6-8 შავი პილპილის მარცვალი
- 5-6 კბილი ნიორი
- მარილი გემოვნებით
მომზადება:
- ღორის ფეხები გაჭერით სიგრძეზე, საქონლის ხორცი გაჭერით საშუალო ზომის ნაწილებად.
- ჩაყარეთ ქვაბში, დაასხით ცივი წყალი და დატოვეთ 3-4 საათით.
- ხორცი კარგად გარეცხეთ, ბოსტნეული გაასუფთავეთ და დაუმატეთ წყალს.
- ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე 6–7 საათის განმავლობაში, პერიოდულად მოაცილეთ ქაფი.
- ბოლოსკენ დაუმატეთ მარილი, დაფნის ფოთოლი და პილპილი.
- მზადყოფნის შემდეგ ხორცი ძვლებიდან მოაცილეთ, დაჭერით და ბულიონთან ერთად ფორმებში გაანაწილეთ.
გაციების შემდეგ ლაბა მიიტანეთ სუფრაზე. შეგიძლიათ მიირთვათ მდოგვთან, პირშუშხასთან (ხრენთან) ან ნივრის სოუსთან ერთად. ეს კერძი იქნება თქვენი საახალწლო სუფრის ნამდვილი ჰიტი!
გაუზიარე რეცეპტი მეგობრებს!