როგორ გამოიყენოთ 10 სახეობის მარილი, რომელიც თქვენს კერძებს გაამრავალფეროვნებს
საკვები მარილი
ეს არის მარილის ყველაზე გავრცელებული სახეობა, რომელიც გვხვდება ნებისმიერ სამზარეულოში.
როგორც წესი გამოყოფენ წვრილად და მსხვილად დაფქულ მარილს. ორივე გამოიყენება ყველა კერძისთვის, მაგრამ მსხვილი ყველაზე ხშირად გამოიყენება კონსერვისა და მწნილის მოსამზადებლად: ის უფრო ნელა იხსნება პროდუქტში და უკეთესად შეიწოვება მასში.
წვრილად დაფქული სუფრის მარილი სწრაფად იხსნება, ამიტომ ის ასევე შესანიშნავია ისეთი კერძებისთვის, როგორიცაა სალათები.
იოდიზებული მარილი
ეს არის მარილი, რომელსაც იოდის შემცველი მარილები დაუმატეს. ეს იმისთვის მოიგონეს, რომ ადამიანებში იოდის დეფიციტი შეევსოთ.
ყველაზე ხშირად, ეს მარილი მზადდება ჩვეულებრივი საკვები მარილისგან, მაგრამ არსებობს ზღვის მარილის ვარიანტები. გემო და არომატი, როგორც წესი, არ განსხვავდება ჩვეულებრივი მარილისგან, თუმცა ზოგიერთი მაინც აფიქსირებს იოდის სუნს.
შესაფერისია ყველა კერძისთვის, მაგრამ მოსაზრებები, როგორც ყოველთვის, ორად იყოფა: ზოგი თვლის, რომ ეს აფუჭებს კერძის გემოს, აფუჭებს პროდუქტებს და ანელებს დუღილის პროცესსაც კი, ზოგი კი ამას ვერ ამჩნევს. ასე რომ, იოდიზებული მარილის გამოყენება თქვენზეა დამოკიდებული. თქვენ ყოველთვის შეგიძლიათ შეამოწმოთ საკუთარი გამოცდილებიდან.
ზღვის მარილი
როგორც წესი, იგი მიიღება მზის ქვეშ ზღვის წყლის აორთქლებით.
ზღვის მარილი ასევე შეიძლება იყოს წვრილად ან უხეშად დაფქული. ჩვეულებრივისგან მხოლოდ ზღვის გემოთი განსხვავდება. გამოყენება იგივეა, რაც უბრალო საკვებზე: შესაფერისია ნებისმიერი კერძისთვის, ხოლო მსხვილი მარილი განსაკუთრებით კარგია მწნილისთვის.
ჰიმალაის ვარდისფერი მარილი
მას მოიპოვებენ პაკისტანის მარილის მაღაროებში, ჰიმალაის მთისწინეთში. მარილი თავის ლამაზ ვარდისფერ ფერს რკინის ოქსიდისგან იღებს.
მისი დამატება შესაძლებელია სხვადასხვა კერძებში, დიდი კრისტალები კი დეკორაციისთვის გამოიყენება. ვარდისფერი მარილის გემო არაფრით განსხვავდება ჩვეულებრივი მარილისგან, თუმცა ზოგიერთი ადამიანი მას ნაკლებად მლაშედ თვლის.
ჰიმალაის შავი მარილი
მისი სხვა სახელია კალა ნამაკი. ის ასევე მოიპოვება ჰიმალაის ძირში. მიუხედავად იმისა, რომ მას შავი ეწოდება, მისი ფერი უფრო მეტად მუქი შინდისფერია. ეს არის ის, რაც ხდება ღუმელში ხანგრძლივი გამოწვის შემდეგ.
შავი მარილის მთავარი თვისება მისი უჩვეულო არომატი და გემო. მას ძლიერი წყალბადის სულფიდის სუნი ასდის, რომელიც მოხარშული კვერცხის (ზოგიერთისთვის კი დამპალი კვერცხების) სუნს მოგვაგონებს. გემოში შეგიძლიათ აღმოაჩინოთ მიწიერი ნოტები.
კალა ნამაკი განსაკუთრებით ფასდება ინდურ სამზარეულოში და ვეგანებს შორის: მას შეუძლია კერძებს სპეციფიკური გემო და სუნი დაუმატოს.
შებოლილი მარილი
მის დასამზადებლად ჩვეულებრივ ან ზღვის მარილს ხანგრძლივად ბოლავენ ხის ნაფოტებზე, მაგალითად, მურყანზე, ვაშლზე ან ღვიაზე. ეს აძლევს მას მდიდარ კვამლის გემოს. სხვადასხვა ხე იძლევა გემოსა და სუნის სხვადასხვა არომატებს.
იდეალურია კერძებისთვის, რომელთა გამდიდრებაც გსურთ შებოლილი არომატით, მაგრამ ცეცხლის ან გრილის გამოყენების გარეშე: ხორცი, თევზი, კარტოფილი.
სვანური მარილი
ასე ჰქვია სვანეთის რეგიონის ტრადიციულ ქართულ სუნელს. შემადგენლობა შეიძლება განსხვავდებოდეს. მაგრამ, როგორც წესი, ეს არის სუფრის მარილი, ნიორი, ქინძი, კამა, უცხო-სუნელი, წითელი წიწაკა და იმერული ზაფრანა.
სვანურ მარილს უმატებენ სუპებს, ხორცს, ბოსტნეულის და თევზის კერძებს, სალათებს და ზამთრის პროდუქტებს.
ნივრის მარილი
იგი მზადდება მარილისა და ხმელი ნივრისგან. ამიტომ, შეგიძლიათ დაამატოთ ყველა კერძს, რომელსაც ნივრის არომატი შეესაბამება. მაგალითად, კარტოფილის კერძებში, ხორცსა თუ სუპებში.
ლიმონის მარილი
შედგება მარილისა და გამხმარი და დაქუცმაცებული ლიმონის ცედრისგან. ეს სუნელი შესანიშნავია თევზის, ზღვის პროდუქტებისა და სალათებისთვის. ის მატებს ციტრუსის სიახლეს და არომატს.
ბროწეულის მარილი
იგი მზადდება მარილისა და დაქუცმაცებული ბროწეულისგან. ხშირად უმატებენ კოწახურს, რომელიც მატებს ნათელ ფერს და მჟავე გემოს, ასევე ნიორსა და პაპრიკას. არსებობს ვარიაციები სხვა დანამატებთან.