რა საფრთხის მოტანა შეუძლია ცუდად გარეცხილ მწვანილს და როგორ გავრეცხოთ ის სწორად - rogor.ge

რა საფრთხის მოტანა შეუძლია ცუდად გარეცხილ მწვანილს და როგორ გავრეცხოთ ის სწორად

ცუდად გარეცხილი მწვანილის საფრთხეები

ბაქტერიები და პარაზიტები

მწვანილი, რომელსაც ღია სივრცეში ზრდიან, შეიძლება დაბინძურდეს სხვადასხვა ბაქტერიებით, როგორიცაა სალმონელა და E. coli, ან პარაზიტებით, რომლებიც საკვებით გადაეცემა ადამიანს. ეს მიკროორგანიზმები შეიძლება იწვევდნენ კუჭ-ნაწლავის პრობლემებს, მოწამვლას და სხვადასხვა ინფექციებს, რომლებიც განსაკუთრებით საშიშია ბავშვებისთვის, ხანდაზმულებისთვის და სუსტი იმუნური სისტემის მქონე პირებისთვის.

ქიმიკატები და პესტიციდები

ბევრი მწვანილი მოჰყავთ ქიმიკატების გამოყენებით, რათა მწერები და დაავადებები თავიდან აიცილონ. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი ფერმერი ორგანულ მეთოდებს იყენებს, ბევრი მწვანილი მაინც იწარმოება პესტიციდებითა და სხვა ქიმიური საშუალებებით, რომლებიც სახიფათოა ჯანმრთელობისთვის. პესტიციდების მცირე ნარჩენებმაც კი შესაძლოა გაამწვავონ ალერგიული რეაქციები ან გამოიწვიოს ქრონიკული დაავადებები ხანგრძლივი მოხმარებისას.

მიწის ნარჩენები და ჭუჭყი

მიწაზე მოზრდილი მწვანილი შეიძლება შეიცავდეს ჭუჭყის, ქვიშის და სხვა დაბინძურების ნარჩენებს, რომლებიც შესაძლოა თვალით უხილავიც კი იყოს. ცუდად გარეცხილი მწვანილის მიღებისას, ეს ნარჩენები პირდაპირ გადადის საჭმლის მომნელებელ სისტემაში, რაც სხვადასხვა გართულებების რისკს ზრდის

როგორ გავრეცხოთ მწვანილი სწორად

kak-myt-ovoshhi-frukty-zelen-1728628876.jpg.webp

მწვანილის სწორად გარეცხვა აუცილებელია, რათა თავიდან ავიცილოთ ზემოთ ხსენებული საფრთხეები.

ფოთლების ცალკე გამოყოფა

მწვანილის გარეცხვის დაწყებამდე მნიშვნელოვანია, რომ ფოთლები ფესვებიდან და ღეროებიდან ცალკე გამოვყოთ. ეს საშუალებას იძლევა, რომ წყალი ფოთლებზე უკეთ მოედოს და მოხდეს თითოეული ფოთლის უკეთესი დასუფთავება.

ჩალბობა წყალში

მწვანილი უნდა ჩაალბოთ დიდი რაოდენობით ცივ გამდინარე წყალში. ამისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ დიდი ჯამი ან პირდაპირ ნიჟარა. მწვანილი ჩაყარეთ წყალში და ნაზად აურიეთ ხელით, რომ ჭუჭყი და პესტიციდების ნარჩენები უფრო მარტივად მოშორდეს. პირველივე წყალს ნუ ენდობით და რამდენჯერმე გამოუცვალეთ წყალი.

მარილი ან სოდა

ბაქტერიებისა და მიკროორგანიზმების მოშორების მიზნით, მწვანილი შეგიძლიათ გააჩეროთ მარილიან ან სოდიან წყალში 10-15 წუთის განმავლობაში. ეს მეთოდი ხელს უწყობს ქიმიკატებისა და პესტიციდების ნარჩენების მოშორებას. სოდა ასევე ეფექტურია პარაზიტების წინააღმდეგ.

გავლება

მას შემდეგ, რაც მწვანილი მარილიან ან სოდიან წყალში გააჩერეთ, საჭიროა ის კიდევ ერთხელ გაავლოთ სუფთა, ცივ წყალში, რათა მთლიანად მოაშოროთ მარილის ან სოდის ნარჩენები.

შრობის პროცესი

გარეცხილი მწვანილი უნდა გაშრეს ნაზად, რათა ტენიანობა არ დარჩეს ზედაპირზე. ამისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ ქაღალდის პირსახოცი ან სპეციალური საშრობი მოწყობილობა, რომელიც სწრაფად აშრობს ფოთლებს ტრიალით.

სწორი მეთოდით გარეცხილი მწვანილი არა მხოლოდ უსაფრთხოა, არამედ ინარჩუნებს თავის სასარგებლო თვისებებსა და სისუფთავეს. რეგულარულად და სწორად გარეცხვა განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ჯანსაღი და გემრიელი საკვების მომზადებისთვის, რომელიც უზრუნველყოფს თქვენი და თქვენი ოჯახის ჯანმრთელობას.

როგორ გავრეცხოთ სწორად ქათამი და კვერცხი