როგორ შევადგინოთ ჯანსაღი მენიუ სკოლის ასაკის ბავშვისთვის
ხშირად ბავშვთა კვებაში თავს იჩენს შემდეგი პრობლემები: ცხიმებისა და მარილის მაღალი მოხმარება, ზედმეტი შაქარი, სკოლის მოსწავლეების 36-38% არ იღებს საკმარის რძის პროდუქტს, 74% - თევზს, 29-35% - ბოსტნეულს და ხილს. ამის გამო ბავშვებს ხშირად აღენიშნებათ ვიტამინების დეფიციტი (ძირითადად ვიტამინი D, ჯგუფი B და ბეტა-კაროტინი). მწვავედ დგას იოდის დეფიციტის პრობლემაც. ასეთი დარღვევები იწვევს კვებასთან დაკავშირებული დაავადებების შემთხვევების ზრდას, უარყოფითად მოქმედებს ბავშვების განვითარებაზე, მათ სწავლის უნარზე, ზრდის ინფექციებისადმი მგრძნობელობას და იწვევს სიმსუქნისა და ჭარბი წონის შემთხვევების ზრდას.
ბავშვის კვების სწორი ორგანიზება დაგეხმარებათ ამ პრობლემების მოგვარებაში. ეს საპასუხისმგებლო ამოცანაა, რადგან კვების მიზანია არა მხოლოდ შიმშილის გრძნობის დაკმაყოფილება, არამედ ჯანსაღი, აქტიური ცხოვრების წესის უზრუნველყოფა, არასასურველი გარემო ფაქტორებისადმი წინააღმდეგობის გაწევა, მაღალი ფსიქიკური და ემოციური სტრესი და დაავადების პრევენცია. გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია მოსწავლეში კვების მიმართ სწორი დამოკიდებულების ჩამოყალიბება. როგორც ვიცით, ბავშვობაში დამკვიდრებული კვებითი ჩვევები სრულწლოვანებამდე გრძელდება და გავლენას ახდენს მის ხარისხზე.
სკოლის ასაკის ბავშვის კვების ორგანიზების სირთულე მდგომარეობს იმაში, რომ პროცესი შედგება ორი კომპონენტისგან - კვება სკოლაში და სახლში. მხოლოდ მათი ჰარმონიზაციის შემთხვევაში შეიძლება ჯანსაღი კვების პრინციპების დანერგვა.