როგორ ჭამოთ სწორად ჩია და კიდევ რაში შეგიძლიათ გამოიყენოთ
რა არის ჩიას თესლი?
ჩიას თესლის გამოყენება აცტეკების დროიდან იღებს სათავეს და დღესდღეობით მათი მოხმარება გრძელდება, როგორც ყოველდღიური საკვები პროდუქტი. ხელმისაწვდომი ფასის, სარგებლიანობისა და კვებითი ღირებულებიდან გამომდინარე, ჩიას თესლს თითქმის ყველა კერძს უმატებენ.
ჩიას თესლის კვებითი ღირებულება
პორციის ზომა: 28 გ. ან 2 ს.კ.
- კალორია: 138 კკალ
- ცილები: 4,7 გ
- ცხიმი: 8,7 გ
- ნახშირწყლები: 11,9 გ
- ბოჭკოვანი: 9,8 გ
- კალციუმი: 14%
- რკინა: 12%
- მაგნიუმი: 23%
- ფოსფორი: 20%
- თუთია: 12%
- ვიტამინი B1 (თიამინი): 15%
- ვიტამინი B3 (ნიაცინი): 16%
რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჩიას თესლს
- ჩიას თესლი შესანიშნავია წონის დაკლებისთვის. ხელს უწყობს კალორიების შემცირებას;
- ჩიას თესლი სასარგებლოა მენოპაუზის დროს, რადგან ის ამარაგებს ორგანიზმს კალციუმით. ასევე რეკომენდებულია მისი ჭამა ოსტეოპოროზის დროს;
- ჩიას თესლს მიირთმევენ ნერვული სისტემის და მეხსიერების გასაუმჯობესებლად, მასში შემავალი ფოსფორის გამო;
- კიდევ რისთვის არის კარგი ჩიას თესლი? ისინი შეიცავს უამრავ ომეგა-3 და ომეგა-6 მჟავებს, რომლებიც დადებითად მოქმედებს გულის მუშაობაზე და ამცირებს ქოლესტერინის დონეს;
- ვინაიდან ჩიას თესლი მდიდარია კალიუმით, მათი ჭამა ხელს უწყობს არტერიული წნევის შემცირებას;
- ასევე, რეკომენდებულია ჩიას თესლის მიღება სისხლში შაქრის დონის და ზოგადად ენდოკრინული სისტემის ფუნქციონირების დასასტაბილურებლად.
როგორ და რაში გამოვიყენოთ ჩიას თესლი?
ჩიას თესლს ფაქტობრივად არ აქვს არომატი, ამიტომ შეგიძლიათ დაამატოთ ის თითქმის ყველა კერძში.
გაჟღინთეთ წყლით
როგორ გამოვიყენოთ ჩიას თესლი სწორად? უპირველეს ყოვლისა, ის უნდა დაალბოთ და გადაიქცევა ჟელესმაგვარ მასად. შეგიძლიათ თესლი დაასველოთ 10 წუთის განმავლობაში ან დატოვოთ ღამით მაცივარში, რათა დილით მზა დანამატი მიიღოთ იოგურტის, ბურღულეულის ან სმუზისთვის. ჩიას თესლი შეიძლება მიირთვათ კეფირთან, ჩაისთან და სხვა სითხეებთან. ჩიას თესლის ოპტიმალური თანაფარდობა სითხესთან: 1:4-ზე. ჩიას თესლის ჟელესმაგვარი მასა შეიძლება შეინახოთ მაცივარში დაახლოებით ორი კვირის განმავლობაში.
დაამატეთ ცომეულს
იმის გამო, რომ ისინი ადვილად შთანთქავენ წყალს, ჩიას თესლი შეიძლება მიირთვათ, როგორც კვერცხის ალტერნატივა. ერთი სუფრის კოვზ თესლს შეურიეთ სამი სუფრის კოვზი წყალი და შემდეგ დაელოდეთ. ეს ნარევი ჩაანაცვლებს ერთ კვერცხს.
გააკეთეთ ჯემი
ჟელედ გადაქცევის უნარის წყალობით, ჩიას თესლი შეიძლება იყოს სწრაფი მურაბების მომზადების რეცეპტების შეუცვლელი ნაწილი. კენკრა მხოლოდ ბლენდერში უნდა დაფქვათ და ჩიას მარცვლები დაუმატეთ.
თმის მოვლა
ჩიას თესლები ასევე სასარგებლოა თქვენი თმისთვის. ჩაყარეთ ჩიას თესლი წყალში 25 წუთის განმავლობაში (დაახლოებით 1/3 ჭიქა თესლი 2 ჭიქა წყალი). როცა ჟელესმაგვარ მასად გადაიქცევა, დაუმატეთ 3 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი. შემდეგ მიღებული მასა თმაზე უნდა წაისვათ და 10 წუთის შემდეგ გარეცხოთ.
რეკომენდებული დღიური დოზა:
1–2 სუფრის კოვზი (15–30 გრამი) დღეში
ეს დოზა საკმარისია, რომ მიიღოთ ყველა სარგებელი და თავიდან აიცილოთ მომნელებელი სისტემის გაღიზიანება.
⚠️ ჩიას თესლის უკუჩვენებები და სიფრთხილის ზომები:
1. ალერგია
იშვიათად, მაგრამ შესაძლოა გამოიწვიოს ალერგიული რეაქცია, განსაკუთრებით მათთან, ვისაც ალერგია აქვს მცენარეულ პროდუქტებზე (მაგ.: მდოგვი, სელის თესლი).
სიმპტომები შეიძლება იყოს: ქავილი, გამონაყარი, სუნთქვის გაძნელება.
2. მაღალი ფიბრის შემცველობა
ჩია შეიცავს დიდი რაოდენობით ბოჭკოს, რაც კარგია, მაგრამ:
თუ დიდი რაოდენობით მიიღებ ერთდროულად ან წყლის გარეშე, შესაძლოა გამოიწვიოს:
- შებერილობა
- მუცლის ტკივილი
- დაღლილობა მონელების პროცესში
თავიდან ასაცილებლად: დაიწყე მცირე დოზით და თან სვით საკმარისი წყალი
3. განსაკუთრებული სიფრთხილე მედიკამენტებთან ერთად
თუ იღებ:
სისხლის გამათხელებელ პრეპარატებს (მაგ.: ვარფარინი, ასპირინი)
შაქრის ან წნევის მარეგულირებელ წამლებს
ჩია შესაძლოა იმოქმედოს სისხლის შედედებასა და გლუკოზის დონეზე, ამიტომ სასურველია კონსულტაცია ექიმთან.
4. გულძმარვა ან ყლაპვის გაძნელება
ჩია იბერება, და თუ მშრალად ან დაუბალანსებლად იქნა მიღებული, შეიძლება გაგიჭირდეს ყლაპვა და გამოიწვიოს ხახის გაღიზიანება ან დახშობა (ძალიან იშვიათად).
არასდროს მიიღო მშრალი ჩია! ჯერ დაასველე ან ჩაალბე.
5. ორსულობა და ძუძუთი კვება
ჩიას სარგებელი დიდია, მაგრამ ორსულობის დროს ცვლილებები მეტაბოლიზმში და იმუნურ სისტემაში დამატებით ყურადღებას მოითხოვს.
უსაფრთხოა ზომიერად, თუმცა უმჯობესია ექიმთან შეთანხმება.
ვისთვისაა სასარგებლო ჩიას თესლის მიღება
სტუდენტებს და ოფისში მომუშავეებს
ჩია არის ენერგიის ბუნებრივი წყარო და კონცენტრაციისთვის იდეალურია.
შეიცავს ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ტვინის ფუნქციონირებას.
დილაობით ჩიას და იოგურტის კომბო საოცარია
2. ის, ვინც ცდილობს წონაში კლებას
ჩია სითხეს იწოვს და კუჭში იბერება → ქმნის დანაყრების შეგრძნებას.თან დაბალია კალორიაში და მდიდარია ბოჭკოთი. წყალში დალბობილი ჩია ლიმონით — მადის დამთრგუნველი!
3. დიაბეტის რისკის მქონე პირებისთვის
ნელა ათავისუფლებს გლუკოზას, არ იწვევს სისხლში შაქრის დონეზე მკვეთრ ცვლილებებს.
ჩიას პუდინგი ქოქოსის რძით = გემრიელი და სასარგებლო დესერტი
4. სპორტსმენებისთვის და აქტიური ადამიანებისთვის
შეიცავს:
- ცილებს
- მაგნიუმს
- კალციუმს
- კალიუმს
👉 ხელს უწყობს კუნთების აღდგენას და გამძლეობას
5. კანისა და თმის სიჯანსაღეზე მზრუნველი ადამიანებისთვის
ანტიოქსიდანტებითა და ომეგა-3-ით მდიდარია
ამცირებს ანთებას, აუმჯობესებს კანის ტონუსს
როგორ მოვიხმაროთ სელის თესლი: სარგებელი და უკუჩვენებები
სტატია განახლებულია 27/03/2025