11 შეცდომა, რომელიც ხელს გიშლით მოამზადოთ გემრიელი სუპი
ხორცის მოხარშვა
შესაძლებელია თუ არა ხორცის გარეშე გემრიელი და გაჯერებული სუპი? და თუ ხორცის ნაჭერს მოხარშვისთვის ცივ წყალში ჩადებთ, მაშინ ბულიონი ნამდვილად კარგი გამოვა, მაგრამ თუ ხორცი ცხელ წყალში ჩადეთ, მაშინ ხორცში დარჩება მთელი გემო, ბულიონი კი უგემური გამოვა.
ცეცხლი
სიჩქარე არ არის საუკეთესო არჩევანი საჭმლის მომზადებისას. შესანიშნავი ბულიონი გამოვა მხოლოდ დაბალ სითბოზე გახანგრძლივებული მომზადებით. თუ მაღალ ცეცხლზე მოხარშეთ, წვნიანი უფრო სწრაფად იხარშება, ხორცს კი არ ექნება დრო სრული გემოს გამოსაცემად.
ქაფი
უმჯობესია ამოიღოთ მუქი ქაფი, რომელიც წარმოიქმნება ბულიონის დუღილის დროს, რადგან ის წარმოიქმნება სისხლის შედედების შედეგად. მაგრამ თეთრი ქაფი არის მოხარშული ცილა, რაც წვნიანს უფრო სასარგებლოს ხდის, ამიტომ ჯობია დატოვოთ. თუ ქაფის ესთეტიკური გარეგნობა არ მოგწონთ, მოხარშვის წინ გაფცქვნილი ხახვი ჩააგდეთ ბულიონში.
მარილი
ბულიონსაც დროულად უნდა მოაყაროთ მარილი. გამოცდილი მზარეულები გვირჩევენ ხორცის მოხარშვამდე ნახევარი საათით ადრე დაუმატოთ მარილი. სოკოს ბულიონს ბოლოს, თევზის ბულიონს კი დასაწყისშივე.
ნიორი
რაც შეეხება ხორცის ბულიონს, მისი გემო უფრო გაჯერებული იქნება, თუ თითოეულ ლიტრ სითხეზე წვრილად დაჭრილ ნივრის 2 კბილს დაუმატებთ.
წყალი
ისეც ხდება, რომ წვნიანი ძალიან სქელი აღმოჩნდება. მაგრამ თუ ცივ წყალს დაამატებთ, მაშინ კერძის გემოვნების მახასიათებლები შეუქცევადად გაუარესდება. ამიტომ, მხოლოდ მდუღარე წყალი უნდა დაემატოს წვნიანს. მიუხედავად იმისა, რომ უმჯობესია წინასწარ გამოვთვალოთ ყველა ინგრედიენტის სწორი პროპორციები.
დაფნის ფოთოლი
ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული სანელებელია სამზარეულოში, მაგრამ სიფრთხილე გმართებთ. ფაქტია, რომ დაფნის ფოთოლი არ უნდა დარჩეს წვნიანში, წინააღმდეგ შემთხვევაში კერძი მწარე იქნება.
თევზის ბულიონი
თუ თქვენი სუპის საფუძველი თევზია, მაშინ თევზის ბულიონის მოხარშვის შემდეგ გააჩერეთ 25 წუთი, სანამ გაწურავთ. ეს წვნიანი უფრო გემრიელი იქნება.
სიმლაშე
მაშინაც კი, თუ წვნიანს ზედმეტ მარილის უზამთ, მაინც შეგიძლიათ გამოასწოროთ გემო. ამისათვის ერთი მუჭა ბრინჯს შემოახვიეთ მარლა, ჩაუშვით ქვაბში და ადუღეთ 10 წუთი, სანამ ბრინჯი ზედმეტ მარილს არ შთანთქავს.
ჭურჭელი
თიხის ან ემალის ქვაბი საუკეთესოა სუპების მოსამზადებლად, მაგრამ ნამდვილად არა ლითონის. არ დაგავიწყდეთ გადააგდოთ ქვაბები, რომლებმაც უკვე შეასრულეს თავიანთი მისია.
მოცულობა
რა თქმა უნდა, მოსახერხებელია სუპის უზარმაზარი ქვაბით მომზადება ისე, რომ კერძი საკმარისი იყოს ერთ დღეზე მეტი ხნის განმავლობაში. მაგრამ ექსპერტები დარწმუნებულნი არიან, რომ რაც უფრო დიდია წვნიანი, მით უფრო რთულია მისი ნამდვილად გემრიელად მომზადება. გარდა ამისა, გუშინდელი წვნიანი აღარ იქნება ისეთი მადისაღმძვრელი.