როგორ გავწმინდოთ ემალის ჩაიდანი
თუ ამქერცლავი ფენა საკმარისად თხელია, აუცილებელია ქვაბში წყლის ადუღება 1,5-2 საათის განმავლობაში, ძმრის დამატებით. 1 ლიტრ წყალზე 5 სუფრის კოვზის პროპორციით. უფრო სწრაფი გაწმენდისთვის გამოიყენეთ ძმრის ესენციის ხსნარი (1 წილი ესენცია 5 წილი წყალი). ამ მეთოდით ადუღებას 30-40 წუთი სჭირდება.
ემალის ჩაიდნის ქერცლისაგან გასაწმენდად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ვაშლისა და მსხლის კანი. რამდენიმე ხილის ქერქი ჩაყარეთ ჩაიდანში, შეავსეთ წყლით და ადუღეთ 20-30 წუთის განმავლობაში. ეს მეთოდი ხელს შეუწყობს არა მხოლოდ ქერცლის მოცილებას, არამედ ორიგინალური ფერის დაბრუნებას.
ასევე, პოპულარულია ემალირებული ჩაიდნის ლიმონმჟავით გაწმენდის მეთოდი. ამისთვის ქვაბში ჩაასხით 5-10 გ. მჟავა, შეავსეთ წყლით და ადუღეთ. შემდეგ, ცოტა ხანს გააჩერეთ წყალი ქვაბში, შიგნიდან ჩამორეცხეთ და ადუღეთ სუფთა წყალი, რათა დარჩენილი ლიმონმჟავა მოაცილოთ.
ლიმონმჟავას მეთოდი ეფექტურად აშორებს ქერცლის მცირე ფენებს, მაგრამ თუ ის დიდიხნის დაგროვილია, გამოიყენეთ საცხობი სოდა. ჯერ ქვაბში აადუღეთ სუფთა წყალი, შემდეგ დაუმატეთ სოდა 1 ლიტრ წყალზე 2-3 სუფრის კოვზის ოდენობით, ადუღეთ კიდევ 30-40 წუთი. ამ პროცედურის შემდეგ დაუყოვნებლივ, ეფექტის გასაძლიერებლად, შეგიძლიათ დამატებით ადუღოთ წყალი ქვაბში ძმრის დამატებით 20 წუთის განმავლობაში. ამ პროცედურების შემდეგ, ქერცლის ფენა შეიძლება ადვილად გაიწმინდოს ხის ჯოხით ან სპატულით.