როგორი ხორცი უნდა აირჩიოთ ჯანსაღი კვებისთვის
კიდევ რას შეიცავს ხორცი?
- ვიტამინი A. უჯრედის მემბრანების სტრუქტურული კომპონენტი, ის ვიზუალური პიგმენტის ნაწილია, ანუ პასუხისმგებელია მხედველობის სიმახვილეზე.
- ვიტამინი D. მონაწილეობს ორგანიზმში ფოსფორისა და კალციუმის ცვლაში - უზრუნველყოფს ნაწლავებში მიკროელემენტების შეწოვას. ის ასევე ხელს უწყობს ძვლის ფორმირებას.
- B ჯგუფის ვიტამინები კოფაქტორები ფერმენტული სისტემებისთვის, მონაწილეობენ უჯრედების ზრდა-განვითარებაში.
- რიგი მიკროელემენტები. რკინა საჭიროა ჰემოგლობინის ცილის ასაშენებლად; ფოსფორი და კალციუმი მონაწილეობს ძვლოვანი ქსოვილის აგების პროცესებში; კალიუმი და მაგნიუმი პასუხისმგებელია ნეირომუსკულურ გამტარობაზე (მობილურობა და კუნთების შეკუმშვა).
ზრდასრულ ადამიანს დღეში დაახლოებით 50-100გრ ხორცი სჭირდება, სკოლამდელი ასაკის ბავშვებს - 120გრ. ხორცპროდუქტებს საუკეთესოდ მიირთმევენ დღისით, ვინაიდან ორგანიზმს მისი მონელებისთვის სჭირდება 4-5 საათი.
სარგებლობა დამოკიდებულია ხორცის ფერზე?
წითელი ხორცი შეიცავს უამრავ რკინის შემცველ ცილოვან მიოგლობინს, რომელიც ორგანიზმს სჭირდება. სწორედ ის აძლევს ნათელ ფერს საქონლის, ღორის, ცხვრის ხორცს, ასევე ქათმის და ინდაურის ზოგიერთ ნაწილს (კანკალი, ბარძაყი). მაგრამ ის ასევე შეიცავს ბევრ ცხიმს - 12-დან 35%-მდე. დიეტოლოგები ურჩევენ წითელი ხორცის ჭამას ადამიანებს ხანგრძლივი ავადმყოფობის შემდეგ, ანემიის, გადაღლის, მძიმე ფიზიკური დატვირთვის დროს.
წითელი ხორცი
ღორის ხორცი მაღალკალორიული ხორცია: 100 გ-ზე 200-550 კკალ, ასევე გაჯერებულია ცხიმებით, რომლებიც ზრდის სისხლში „ცუდი“ ქოლესტერინის დონეს. ამიტომ ღორის ხორცი სიფრთხილით უნდა მიირთვათ. საქონლის ხორცი ორჯერ დაბალკალორიულია - 100-200 კკალ 100 გ-ზე, პროდუქტი სრული ცილის წყაროა და კარგად შეიწოვება საჭმლის მომნელებელი სისტემის მიერ. ბევრი დიეტოლოგი საქონლის ხორცს დიეტურ პროდუქტად მიიჩნევს და ყველას ურჩევს მისი დიეტაში შეყვანას.
რაც შეეხება თეთრ ხორცს
მასში „რკინის“ ცილა მიოგლობინი მცირე რაოდენობითაა, ეს განაპირობებს მის ღია ფერს. ყველაზე პოპულარულია ქათმის და ინდაურის მკერდი. სხვათა შორის, დიეტოლოგები გვირჩევენ უპირატესობა მიანიჭოთ სწორედ ასეთ პროდუქტს. მას აქვს გაცილებით დაბალი ცხიმის შემცველობა, ვიდრე წითელს, დაახლოებით 2%. იდეალური ვარიანტია დიეტისთვის წონის დაკლებისას!
მნიშვნელოვანია, რომ ცილების რაოდენობით ფრინველის ხორცი პრაქტიკულად არ ჩამოუვარდება წითელ ხორცს. ქათმის ხორცში ასევე არის ამინომჟავა ტრიპტოფანი, რომლისგანაც წარმოიქმნება სიხარულისა და ბედნიერების ჰორმონი სეროტონინი. ალბათ შეგიმჩნევიათ, რომ ქათმის კერძების ჭამის შემდეგ განწყობა უმჯობესდება და სტრესის დონე იკლებს. რა თქმა უნდა აზრი აქვს მის დიეტაში ჩართვას.