როგორ გადავრჩეთ ველურ ბუნებაში: 12 მცენარე, რომელიც შიმშილით სიკვდილისგან გიხსნით
მჟაუნა
ფოთლის ძირში არის ისრის ფორმის ჭრილი. თავად მჟავე ფოთოლიც ისრისპირს წააგავს. მას აქვს მომჟავო გემო ასკორბინის და ოქსილის მჟავის მაღალი შემცველობის გამო. პროტეინს ასევე აქვს კვების ღირებულება. ფოთლებს მიირთმევენ ნედლად და ურევენ წვნიანში ან მწვანე სუპში.
სამყურა
მისი ფოთლები შეიძლება დაქუცმაცდეს და მიირთვათ უმი, როგორც სალათი. ისინი მდიდარია ცილებით. მოხარშული ფოთლებისგან მოამზადეთ პიურე და მიირთვით.
დენდელიონი (ბაბუაწვერა)
ახალგაზრდა წვნიანი ფოთლები ვარგისია უმად საჭმელად. ჩადეთ მარილიან წყალში ნახევარი საათის განმავლობაში მაინც, ან თუ მარილი არ არის, სიმწარის მოსაშორებლად სუფთა წყალში ორი საათის განმავლობაში გააჩერეთ. შეგიძლიათ ფესვებიც მიირთვათ: გარეცხეთ, სიგრძეზე დაჭერით და გააშრეთ. შემდეგ შეწვით ცეცხლზე. ფესვებს სასიამოვნო მოტკბო გემო აქვს, რადგან შეიცავს შაქრის და სახამებლის გარკვეულ რაოდენობას. თუ ისინი დაფქულია ფხვნილად, შეგიძლიათ ყავის სახის სასმელად აქციოთ.
რევანდი
მცენარე მსხვილი ფოთლებით, ზოგჯერ კიდეზე ტალღოვანი და პანიკულური ყვავილით. ყვავილები ხშირად თეთრი ან მომწვანოა, ზოგჯერ ვარდისფერი ან სისხლივით წითელი. ევროპაში მას ბოსტნეულ კულტურად იყენებენ. ისინი ჭამენ მხოლოდ კანგაცლილ ფოთლებს - დანარჩენი შხამიანია. საკვები ნაწილი ძალიან წვნიანი და ნოყიერია. რევანდის ყუნწები გემრიელია მოხარშული და ჩაშუშული.
ივან ჩაის ყვავილი
ამ მაღალ მცენარეს (ერთნახევარ მეტრამდე იზრდება) აქვს სასიამოვნო თაფლის არომატი, თანაბრად ვარდისფერი ყვავილები ყვავილოვან-ფუნჯში, ზევით იკეცება. ღეროზე ფოთლები მორიგეობითაა განლაგებული და ჰგავს ტირიფის ფოთლებს. წვნიანში ჩაყარეთ ახალი ფოთლები და ბუჩქის ყლორტები. ძალიან სასიამოვნო მოტკბო ფესვებს მიირთმევენ ნედლად. გამხმარი ფესვებიდან შეგიძლიათ მიიღოთ ფქვილი და გამოაცხვოთ ნამცხვრები ან მოხარშოთ ფაფა.
ბურდოკი
ყველგან გავრცელებული მცენარე. გაწმენდილი ბურდოკის ფესვები შეიძლება მიირთვათ უმი (უფრო გემრიელია ყვავილობამდე).
ლერწამი
გვხვდება მდინარეების და ტბების გასწვრივ. ეს არის მაღალი მცენარე, წვრილი ღეროთი და ვიწრო ფოთლებით. მისი ფესვები შეიძლება მიირთვათ უმი - ისინი წვნიანი და ნაზია, ასევე შეიცავს შაქარს, ამიტომ ისინი ტკბილია. ისინი ასევე შეიძლება მოხარშული და გამომცხვარი იყოს.
რიდი
უხვად იზრდება წყალთან ახლოს. ეს არის რბილი და მსუბუქი ღეროები ფოთლების გარეშე, ბოლოში მოკრძალებული ყავისფერი თავით. შეგიძლიათ ლერწმის ფესვები მიირთვათ, ისინი ნაზი და ტკბილია, განსაკუთრებით გაზაფხულზე.
ჭინჭარი
ჭინჭრის ცილისგან განსხვავებით, ორწახნაგოვანი უფრო მაღალია, ყვავილები გრძელი, ფოთლები კი წვეტიანი და წაგრძელებული ბოლომდე. ყლორტები და ფოთლები შეიძლება აქციოთ სალათად მდუღარე წყალში 5 წუთის განმავლობაში გაჟღენთვის შემდეგ. ასევე შესაფერისია სუპისთვის.
კამიში
მშვენიერი მცენარეა ხავერდოვანი სქელი ყავისფერი ყვავილით, რომელიც ხშირად გვხვდება წყალსაცავების ნაპირებზე. მას შეცდომით ლერწამს ეძახიან. ახალგაზრდა ყლორტები ითვლება ძალიან გემრიელად. ადუღებენ და მიირთმევენ. გემო აქვს სატაცურის. ფესვებს ჭრიან ნახევარ სანტიმეტრის სისქის ნაჭრებად და ცეცხლზე აშრობენ. თუ დაფქვავთ, მიიღებთ ნამცხვრებისა და პურის ფქვილს.
თეთრი წყლის შროშანა
წყლის შროშანი ჭამს რიზომას (მდებარეობს ბოლოში). ხარშავენ, აცხობენ ან წვავენ.
სუსაკი
იზრდება წყალში, აქვს თხელი გრძელი ფოთლები და ღეროები. ღეროს ბოლოში ყვავილები წააგავს ქოლგას დიდი ვარდისფერი ყვავილებით - ერთი მწვერვალიანი ყვავილი და სამი დამოუკიდებელი ყვავილი. მისგან მზადდება ფქვილი და სასმელიც.