როგორია გაზაფხულზე კვების მთავარი პრინციპები - rogor.ge

როგორია გაზაფხულზე კვების მთავარი პრინციპები

მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ გაზაფხულზე ორგანიზმი განიცდის სერიოზულ ჰიპოვიტამინოზურ სტრესს, ამიტომ დიეტებით არ უნდა შეიზღუდოთ - საგაზაფხულო კვება უნდა იყოს მრავალფეროვანი და დაბალანსებული.

არსებობს მოსაზრება, რომ გაზაფხულის ხილსა და ბოსტნეულში ვიტამინები ცოტაა. ეს მხოლოდ ნაწილობრივაა მართალი. მათში, რა თქმა უნდა, ვიტამინები ინახება, თუმცა მცირე რაოდენობით. გარდა ამისა, გაზაფხულზე ყველა ხილი და ბოსტნეული კვლავ მდიდარია ბოჭკოებით, რაც ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ტოქსინების გამოდევნას. ხილი და ბოსტნეული უნდა იყოს თქვენი ყოველდღიური დიეტის ნაწილი.

აუცილებელია პროდუქციის თავსებადობის გათვალისწინება მონელების თვალსაზრისით. ამ მხრივ, ბოსტნეული, რომელიც ყველაზე სასარგებლოა სალათში, ხორცთან ერთად უნდა იყოს შერწყმული. მაშინ, როცა პური და მაკარონი ორგანიზმში ბევრად უფრო სწრაფად შეიწოვება, ისინი უმჯობესია მიირთვათ ყველთან ან მწვანილთან ერთად.

გაზაფხულზე ვეგეტარიანელობა არ არის რეკომენდებული. კვირაში მინიმუმ სამი-ოთხჯერ ორგანიზმს სჭირდება ხორცი და ცხოველური პროდუქტები. სრულ ცილებთან ერთად ისინი შეიცავს ცხიმებს და ე. წ. ექსტრაქციულ ნივთიერებებს, რომლებიც ძლიერ სტიმულატორებს ემსახურებიან საჭმლის მომნელებელი წვენების გამოყოფისთვის. მათი წყალობით საკვები უკეთესად შეიწოვება და მეტაბოლიზმი დაბალანსდება.

გაზაფხულზე დალიეთ რაც შეიძლება მეტი ხილის სასმელი, გაყინული კენკრისა და ხილისგან დამზადებული კომპოტები, მწვანე ჩაი. შეზღუდეთ ყავისა და ალკოჰოლური სასმელების მიღება.

გახსოვდეთ, რომ ვიტამინების შენახვა შეუძლებელია მომავალი გამოყენებისთვის. ისინი ყოველდღიურად უნდა იქნას მიღებული.

გაზაფხულისთვის მზადება უკეთესია ზამთრის ბოლოდან დაიწყოთ. თევზის ზეთი უნდა მიიღოთ ორიდან სამი კვირის განმავლობაში. ის ხელმისაწვდომია როგორც ბუნებრივი სახით, ასევე სხვადასხვა მინერალური დანამატებით. თქვენ შეგიძლიათ აირჩიოთ ისეთი, რომელიც შეიცავს თქვენს დიეტაში ნაკლებად გავრცელებული ელემენტებს.

მომდევნო თვეში - და ეს იქნება მარტი-აპრილის ბოლო - დროა გადახვიდეთ მულტივიტამებზე. ალერგიით დაავადებულებმა სჯობს ვიტამინები და მინერალები ცალკე მიიღონ.

კატეგორიულად არ უნდა მიიღოთ ვიტამინები დიდი დოზებით, ვიდრე რეკომენდებულია ანოტაციაში. დოზის გაზრდა შესაძლებელია მხოლოდ ექიმის რეკომენდაციით პოსტოპერაციულ პერიოდში, ან მძიმე ავადმყოფობის შემდეგ. ჰიპერვიტამინოზი ბერიბერზე უარესია და იწვევს მინერალური მეტაბოლიზმის დარღვევას. ის იწყება გულისრევით, თავბრუსხვევით, ღებინებით და იწვევს მძიმე შედეგებს.

ყველაზე მნიშვნელოვანი მიკროელემენტები:

  • კალციუმი - გვხვდება რძის პროდუქტებში, ლეღვსა და სხვა ჩირში.
  • რკინა - გვხვდება ხორცში, ლობიოში, წიწიბურაში, ღვიძლში, კვერცხის გულში, ჩირში და შოკოლადში.
  • იოდი - მოდის იოდირებული მარილისა და ზღვის პროდუქტებისგან.
  • მაგნიუმი მდიდარია ბანანით, სრულფასოვანი პროდუქტებით, კარტოფილით, კაკაოთა და ფრინველის ხორცით.
  • თუთია - გვხვდება თევზში, ხურმაში, ყველში, ძროხისა და ღორის ხორცში.