როგორ გავასუფთავოთ სწორად ემალის მიმწვარი ქვაბი
წესი ნომერი პირველი: დამწვარი ქვაბი არ შეინახოთ. მიზანშეწონილია მისი გადარჩენა იმავე დღეს დაიწყოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში დამწვრობის ადგილზე ყვითელი ლაქები დარჩება. წესი მეორე: ცხელ, დამწვარ მინანქრებულ ჭურჭელს ცივი წყალი არ დაასხათ, მინანქარი შეიძლება გაიბზაროს და აიქერცლოს. მიეცით დრო, რომ გაცივდეს.
დამწვარი ადგილი დაფარეთ მსხვილი სუფრის მარილით და გააჩერეთ 2-3 საათი. შემდეგ გარეცხეთ ქვაბი ცხელი წყლით. თუ მიმწვარი დარჩა, გაიმეორეთ პროცედურა.
მოამზადეთ მარილიანი ხსნარი (5-6 სუფრის კოვზი 1 ლიტრ წყალზე), ჩაასხით ქვაბში და ადუღეთ 30-40 წუთის განმავლობაში. დამწვრობა უნდა აძვრეს ქვაბის ძირიდან და გვერდებიდან.
აიღეთ აქტივირებული ნახშირის რამდენიმე ტაბლეტი და აქციეთ ისინი ფხვნილად. მოაყარეთ დამწვარ ადგილზე და გააჩერეთ 15-20 წუთი. შემდეგ დაასხით ცივი წყალი და გააჩერეთ კიდევ 20 წუთი, შემდეგ გარეცხეთ ტაფა ნებისმიერი ჭურჭლის სარეცხი საშუალებით. გააქტიურებული ნახშირი ძალიან ეხმარება იმ შემთხვევებში, როდესაც რძე მიიწვება.
გააკეთეთ სოდის ძლიერი ხსნარი (1 სტანდარტული შეკვრა სოდა - 500 გრ 5-6 ლიტრ წყალზე) დაასხით დამწვარ ტაფაზე უფრო დიდ ჭურჭელში. დაზიანებული ჭურჭელი მოათავსეთ კონტეინერში და მოათავსეთ გაზქურაზე. მიიყვანეთ ადუღებამდე და შეამცირეთ ცეცხლი. ადუღეთ საათნახევარი. გამორთეთ ცეცხლი და გააცივეთ. შემდეგ ამოიღეთ დამწვარი ტაფა და გარეცხეთ სუფთა წყლით. დაინახავთ, რომ გაიწმინდა არა მხოლოდ დამწვრობა, არამედ მთელი ჭუჭყი, რომელიც იყო ტაფაზე, რომლის მიღწევაც ერთ დროს გაგიჭირდათ (სახელურის არე, რელიეფები და ა.შ.).
დამწვარ ადგილს დაასხით სუფრის ძმარი, დაახურეთ თავსახური და გააჩერეთ 2 საათი. შემდეგ უბრალოდ გარეცხეთ ტაფა სარეცხი საშუალებით. ძმარი შეიძლება შეიცვალოს ლიმონმჟავით, ან ახალი ლიმონის წვენით.