როგორ ვიკვებოთ კუჭ-ნაწლავის დაავადებების დროს - rogor.ge

როგორ ვიკვებოთ კუჭ-ნაწლავის დაავადებების დროს

ყავა

2013 წელს გამოქვეყნებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ყავის ყოველდღიური მოხმარება ამცირებს ღვიძლის ქრონიკული დაავადების და მისი გამწვავების რისკს. უპირველეს ყოვლისა, საუბარია ღვიძლის ცხიმოვან დაავადებაზე და ონკოპათოლოგიებზე.

შვრიის ფაფა

შვრია კარგია ღვიძლისთვის, რადგან შეიცავს ბეტა-გლუკანებს. კვლევამ აჩვენა, რომ ეს ნივთიერებები ააქტიურებს იმუნურ სისტემას, თრგუნავს ანთებას, ასევე, ხელს უწყობს დიაბეტის კონტროლს და სიმსუქნის პრევენციას. ბეტა-გლუკანები ხელს უწყობენ ღვიძლში შენახული ცხიმის რაოდენობის შემცირებას. თუმცა, საჭიროა მეტი კლინიკური კვლევები, რათა ვისაუბროთ მათი სარგებლიანობის შესახებ.

მწვანე ჩაი

კვლევამ აჩვენა, რომ მწვანე ჩაი ამცირებს ღვიძლის კიბოს რისკს. თუმცა, კვლევა ჩატარდა მონაწილეთა მცირე ჯგუფში. ამიტომ, ცალსახა გარანტიებისა და განცხადებებისთვის საჭიროა დამატებითი კვლევა.

ნიორი

ნიორი ასტიმულირებს ღვიძლს. 2016 წელს ჩატარებულმა არაერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ნიორი ხელს უწყობს სხეულის წონის შემცირებას და ხელს უშლის წონის მატებას.

კენკრა

მოცვი, ჟოლო, მოცვი შეიცავს დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტებს - პოლიფენოლებს, რომლებიც იცავს ღვიძლს დაზიანებისგან. ვიტამინების, მინერალებისა და სხვა ნივთიერებების მაღალი შემცველობის გათვალისწინებით, ცნობილია კენკრის სარგებელი იმუნური სისტემის შესანარჩუნებლად.

ყურძენი

ყურძენი და მისი მარცვლები შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც დადებითად მოქმედებენ ორგანიზმის ჯანმრთელობასა და ფუნქციონირებაზე, განსაკუთრებით კი ღვიძლის. ცნობილია, რომ ყურძნის რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს ანთებითი რეაქციების კონტროლს და ღვიძლის დაზიანების თავიდან აცილებას.

გრეიფრუტი

ეს არის უაღრესად სასარგებლო პროდუქტი, რომელიც შეიცავს ანტიოქსიდანტების რამდენიმე ჯგუფს. იგი იცავს ღვიძლს დაზიანებისგან, უჯრედების აღდგენისა და რეგენერაციის სტიმულირებით. ამ ხილში ნაპოვნი ნაერთები ამცირებს ცხიმის დაგროვებას ღვიძლში და ასევე ასტიმულირებს ფერმენტებს, რომლებიც ხელს უწყობენ წონის კლებას და ამცირებს ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადების განვითარების რისკს.

მცენარეული საკვები

ბოსტნეულისა და ხილის მთელი მრავალფეროვნება შეიძლება ჩავთვალოთ ჯანსაღ საკვებად ღვიძლის ჯანმრთელობისთვის. 2015 წლის მიმოხილვამ გამოაქვეყნა მცენარეული საკვების სია, რომლებიც სასარგებლოა ღვიძლისთვის:

  • ავოკადო;
  • ბანანი;
  • ჭარხალი;
  • ბროკოლი;
  • ყავისფერი ბრინჯი;
  • სტაფილო;
  • ლიმონი;
  • ფოთლოვანი ბოსტნეული და მწვანილი;
  • საზამთრო.

ცხიმოვანი თევზის ჯიშები

ცხიმოვანი თევზის ჯიშები ომეგა -3 მჟავების ძირითადი წყაროა, რომლებიც აკონტროლებენ ორგანიზმში ანთებით რეაქციებს და მონაწილეობენ მეტაბოლურ პროცესებში. ცხიმების ეს ჯგუფი დადებითად მოქმედებს ღვიძლის ფუნქციონირებისთვის და მრავალი დაავადების პროფილაქტიკისთვის. მათი მთავარი როლი არის ჭარბი ცხიმების დაგროვება და ღვიძლში ფერმენტების ნორმალური დონის შენარჩუნება. ექიმების რეკომენდაციით, ცხიმიანი თევზი კვირაში 2 ან მეტჯერ უნდა მიირთვათ.

თხილი

თქვენს რაციონში თხილის ჩართვა მარტივი და ეფექტური გზაა ღვიძლის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად და მრავალი დაავადებისგან დასაცავად. ისინი შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯერი ცხიმოვან მჟავებს, ვიტამინებს და ანტიოქსიდანტებს. რეკომენდებულია რაციონში ნიგოზის, ნუშის ჩართვა, რაც ხელს შეუწყობს ღვიძლის ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. მაგრამ უნდა გვახსოვდეს, რომ თხილის გადაჭარბებული მოხმარება შეიძლება საზიანო იყოს, რადგან ისინი მაღალკალორიულია.